2006-07-24
一大班人同老友C(俗称HL)补祝生日,同C由大学开始已认识,至今唔经唔觉已经超过十年。昔时同佢与数名损友一齐去落吧饮酒、睇靓女,宜家各人有美相伴。各人工作越来越繁重(尢其是我近年身体差咗好多,好多嘢唔食或者饮得,要减少好多伤身嘅嘢),工余大部份时间陪美伴。难得大家济济一堂,大声讲、大声笑,一乐也。靓女律师E话想食潮州嘢,问道于我,我就提议德记。其实有几间位于西区嘅潮州嘢都有唔错嘅水准,德记门外经常大排长龙,自然有其致胜之道。我地共有十个人,叫咗以下菜式:1.卤水鹅2.炸蚝饼3.胡椒猪肚汤4.明炉煮乌头5.糖醋面6.炒白菜仔7.海鲜煲8.炸子鸡9.虾枣并墨鱼饼虽然食卤水鹅仲未系时候,但呢味𩠌胜在卤水够味,鹅亦好入味,肉质也不韧,水准唔错;炸蚝饼一碟叠成两层,大大份好够“派头”。饼虽然厚身,但咬落入面唔会水汪汪,值得一赞;胡椒猪肚汤够晒胡椒,饮落好暖胃,但系冬天饮比较合适,天时暑热,饮到成身大汗;乌头几新鲜,肉质鲜甜,好快就食剩棚骨;虾枣并墨鱼饼系招牌菜,果然冇令我地失望,好香口,虾肉配马蹄,够爽脆;墨鱼饼好有咬口。虽然两者都系煎炸嘢,但食落一啲都唔油腻,系我全晚最满意嘅菜式;糖醋面同炸子
1.卤水鹅
6.炒白菜仔
7.海鲜煲
8.炸子鸡
9.虾枣并墨鱼饼
虽然食卤水鹅仲未系时候,但呢味𩠌胜在卤水够味,鹅亦好入味,肉质也不韧,水准唔错;炸蚝饼一碟叠成两层,大大份好够“派头”。饼虽然厚身,但咬落入面唔会水汪汪,值得一赞;胡椒猪肚汤够晒胡椒,饮落好暖胃,但系冬天饮比较合适,天时暑热,饮到成身大汗;乌头几新鲜,肉质鲜甜,好快就食剩棚骨;虾枣并墨鱼饼系招牌菜,果然冇令我地失望,好香口,虾肉配马蹄,够爽脆;墨鱼饼好有咬口。虽然两者都系煎炸嘢,但食落一啲都唔油腻,系我全晚最满意嘅菜式;糖醋面同炸子鸡就失色不少,糖醋面太大块,又煎得唔够实,夹起就散晒,唔合格;有友人事前已提醒厨房要整熟啲炸子鸡,但依然有部份仲未熟,实在唔掂,以后再嚟我都唔会点呢味菜。其余炒白菜仔同海鲜煲比较普通,冇乜特别。最后,记紧要嗌咸柠七,可以降火。
冷气唔够劲,人多时都几闷热。埋单八百蚊有找,几抵食。