2019-12-02
社会运动搞咗几个月, 搞到个人冇乜心情吃喝玩乐, 见选举后平静左, 即刻出动寻找美食, 今晚出尖沙咀食潮菜!! 百乐小馆装修新潮, 绝对潮得起, 我呢个蟹黐最想试系佢个糯米蟹饭, 睇社交网络相片卖相很吸引呢由于时间关系.....赶到黎已经非常肚饿, 急不及待大快耳朵, 坐低即忘我地吃吃吃, 今次连餐牌都忘了影。这个潮州甜菜好爽口, 甜甜酸酸挺开胃的。咸菜胡椒猪肚汤($68/位上)猪肚汤唔系个个啱饮, 个人就非常like, 幸好可以位上, 不过我相信锅上系会抵饮的。胡椒猪肚汤下了咸菜、瘦肉及猪肚, 咸菜及猪肚煲得腍腍的, 足见火候十足, 猪肚腍滑且完全冇'押'味, 充满黑胡椒的香辣, 辣度还可以, 辛香但不抢喉, 那件瘦肉己出晒肉味, 食……算把啦, 太嚡了。卤水鹅肉拼盘($168)卤水拼盘内有鹅片、墨鱼片、蛋、豆腐和腩肉。鹅片皮薄肉嫩, 肥瘦比例刚好, 没太多多余的脂肪, 卤得入味, 香而不死咸, 鹅片软滑香口, 啖啖肉 , 好食。 墨鱼片就新鲜爽美, 百乐小馆用五花腩炮制卤肉, 一层肥一层瘦, 入口油香, 带少少咬口。肥肉不多, 卤水好香榄菜肉碎四季豆($98)四季豆以肉碎和榄菜炒
咸菜胡椒猪肚汤($68/位上)
卤水鹅肉拼盘($168)
卤水拼盘内有鹅片、墨鱼片、蛋、豆腐和腩肉。
肥肉不多, 卤水好香
榄菜肉碎四季豆($98)
四季豆以肉碎和榄菜炒香, 惹味非常,配粥配饭也一流, 不觉意就爬完两碗饭。
潮州糯米炒肉蟹 ($498)
呵呵....挚爱上场, 巧大只蟹, 蟹底是炒香左既糯米饭, 香喷喷
由于蟹够大只, 蟹身的肉都好多, 只蟹虽然好大只, 其实系小鲜肉, 蟹肉嫩鲜。
识食梗系食蟹钳啦,仲要系咁大只, 蟹钳肉清甜爽口兼味鲜
糯米饭应该系蒸熟再炒香, 软软的却不失咬口,咸咸香香, 卖飞佛也。
福果芋泥 ($42)
自从系潮州食过甜到阿妈都唔认得嘅正宗潮州芋泥后, 有点怕怕, 但我朋友就非常钟意食呢家野, 开心share 吧, 芋泥冇想像中咁甜, 真系用新鲜芋头煮成, 芋头味好特出, 甜甜地, 又香又滑, 好似食紧新鲜芋头。
食潮州菜的完美句号 : 一杯浓郁味道带甘的功夫茶.....清清喉咙才闪人。