潮汕味道系香港美食地图上一个不可忽视嘅亮点,而位于PopCorn嘅「陈鹏鹏潮汕菜馆」绝对系必试嘅潮汕味道代表!今日就同大家分享呢度几款必点美食嘅真实食评~🍴  🔥**海鲜砂锅粥**  一上枱就已经闻到浓郁嘅海鲜香气,粥底细腻顺滑,满满嘅鲜虾、蟹脚同埋蚵仔,每一啖都系鲜甜嘅海洋味道。砂锅嘅热力将粥嘅香味完全激发出嚟,食完感觉暖笠笠,特别啱呢个季节!🌊🍚  🏅**金奖卤水鹅拼盘**  呢道卤水鹅绝对系一绝!鹅肉嫩滑,卤水渗透每一丝肉质,咸香适中,皮薄而不腻,配埋鹅肠同鹅肝,层次丰富,卤水迷必试!✨  🍳**南澳蚝仔烙饼**  煎得金黄嘅烙饼外层香脆,蚝仔鲜嫩多汁,配埋香菜同蒜蓉酱,入口即化又唔腻,食完即刻想再叫多一份!🤤  🐟**香煎金锠鱼**  煎得刚刚好嘅金锠鱼,外层微脆而不焦,内里鱼肉鲜嫩细腻,鲜味浓郁完全唔需要额外调味,简单但令人回味无穷。🐟🔥  💬总结:每一道菜都系潮汕风味嘅完美体现,无论系用料、火候同味道都做得好到位!想品尝正宗潮汕菜,呢度一定唔会令你失望!❤️  #香港美食 #潮汕菜 #陈鹏鹏潮汕菜馆 #PopCorn美食 #海鲜砂锅粥 #金奖卤水鹅 #潮汕蚝仔烙 #香煎金锠鱼

🔥**海鲜砂锅粥**

🏅**金奖卤水鹅拼盘**

🍳**南澳蚝仔烙饼**

🐟**香煎金锠鱼**

#香港美食 #潮汕菜 #陈鹏鹏潮汕菜馆 #PopCorn美食 #海鲜砂锅粥 #金奖卤水鹅 #潮汕蚝仔烙 #香煎金锠鱼 #卤水迷 #美食推介 #香港必食 #食好西