餐厅: 滿粥順德粥底海鮮火鍋
资讯:

2017-07-06 947 浏览
难得今晚老婆有野做咁Free,梗系要约老友撑枱脚吹下水啦。由于我放得比较早,所以我地约定放工后系老友公司附近开餐,老友推荐系佢公司隔离街的满粥顺德粥底海鲜火锅,呢间店推广紧$198位的粥底海鲜火锅套餐,已包哂粥底海鲜及所有配料,而且不需加一及任何杂费。👍新蒲岗我唔太熟路,不过我按老友指示落左巴士穿过Mikiki商场就见到满粥顺德粥底海鲜火锅,位置都几就脚。门口除左贴有推广紧的$198粥底海鲜火锅宣传之外,仲贴左好多艺人黎开餐的照片,香港、台湾同韩国都有。店入面唔大,装修都几有个性,一煲煲粥底火锅同海鲜配料放哂系墙上面做装饰,十分有趣。😆由于我地已经订了枱所以唔需要等位同埋,虽然好多组客人都是两位,但感觉店员会优先将比较大的枱安排给有订枱的客人。😍枱面的塾枱纸有详细介绍粥底火锅的食法。(我原以为系直接用个粥底打边炉🤣)$198粥底海鲜火锅已预设左7款海鲜,我地只须按自己心意拣选6款食材配料。我地拣左肥牛、花胶片、娃娃菜、滑鸡、鸭肉丸同黑豚肉肠。上海鲜前,店员会先提供配料用来自行调配豉油。7款时令海鲜会用三层塔分式上枱,卖相一流。大蚬真系几大只。肉蟹亦好大只,睇黎好肥美饱满。预设时令海鲜(

我地拣左肥牛、花胶片、娃娃菜、滑鸡、鸭肉丸同黑豚肉肠。

上海鲜前,店员会先提供配料用来自行调配豉油。

7款时令海鲜会用三层塔分式上枱,卖相一流。

预设时令海鲜

大蚬真系几大只。
预设时令海鲜(大蚬、鲍鱼)

肉蟹亦好大只,睇黎好肥美饱满。
肉蟹

预设时令海鲜(鲜、细蚬、沙白)。
预设时令海鲜(鲜、细蚬、沙白)

上海鲜时店员提示我地唔好打开盛载基围虾的碗盖,不过我都偷偷开少少影左张相,原来要盖上基围虾因为佢地真的太新鲜,跳动得好厉害。😆
基围虾

店员放基围虾时小心翼翼,慎防因基围虾跳动弹出热汤。
海鲜汤底

店员会计算各海鲜烹煮时间,够钟会帮忙拿起俾我地享用。
海鲜汤底

首先食得的系只需烹煮30秒的大蚬,蚬肉弹牙,肉质鲜甜,完全不需要添加豉油。👍
大蚬

鲍鱼同基围虾都好新鲜,尤其系刚刚仲跳跳扎的基围虾,虾肉超爽口弹牙。
预设时令海鲜(基围虾、鲍鱼)

肉蟹真系好饱满,肉质超鲜甜,蟹膏香浓。

肉蟹

食完海鲜后,店员会将南瓜、芋头同栗米放入锅煮。
南瓜、芋头、粟米

跟住就可以放之前拣左的肥牛、花胶片、娃娃菜、滑鸡、鸭肉丸同黑豚肉肠煮黎食。其他配料水准都唔错,尤其系花胶同肥牛,下次黎都一定要再点呢两样。
花胶片

娃娃菜、黑豚肉肠、鸭肉丸

美国肥牛

食完唔够可以额外点,价钱都唔贵,不过仲有个主角海鲜粥未食,食完应该会好饱。

食到差唔多店员会将煮好的食物盛起,之后加入粥胆、蛋浆、猪油渣、芫茜︴菜脯、冬菜同葱花制作海鲜粥。
粥胆及蛋浆

极品海鲜粥

用上咁多海鲜同材料制成的海鲜粥又点可能唔好味。

极品海鲜粥

最后仲有甜品送。
雪米滋

不需加一杂费,如果唔另点其他野,埋单价$198一位相当超值。

2017-07-05
预设时令海鲜
预设时令海鲜(大蚬、鲍鱼)
肉蟹
预设时令海鲜(鲜、细蚬、沙白)
基围虾
大蚬