2023-04-15
一大班人食饭,一定有返一,两个识饮识食嘅人负责揾餐厅,今日就嚟咗呢间新开咗两个月左右明记潮锅,就喺系佢哋嘅明记潮馆附近。一入门口,就见到佢哋嘅餐牌,晚餐有三款套餐,价格分别系$238, $338 同$438, 虽然套餐抵食同包罗万有,但系经过鱼缸见到象拔同龙虾向我哋招手,我哋最终都系散叫,店员姐姐仲推介咗令和生蚝同北海道小川海胆俾我哋,本身觉得呢啲嘢去返日本餐厅食先会有质素,但系事实胜于雄辩,生蚝系好嫩滑同鲜味,而海胆系超鲜甜同好味,真系估佢唔到餐前小食就净系叫咗个酱油河虾仔送吓酒,汤底就系花胶鸡汤,开炉之前就梗系饮咗汤先啦,个汤好足料呀,饮完即刻觉得啲骨胶原BB返晒嚟,之后向我哋招手嘅象拔同龙虾出场喇,见到佢哋嘅摆盘已经觉得好吸引,当然都系不出所料嘅新鲜弹牙啦,仲有手切牛肉,见到样都知佢乜嘢料其他火锅配料都系中上评价(食到相都唔记得影),不过海鲜类真心系比较出色的饮饱食醉之后,可以饮返支佢哋自家制嘅柠檬百香果茶refresh 吓,超级大满足