2019-07-28
无论世界有几崩坏☣️与好友共聚既午餐依然是必须🎉 今日按事前登录既方式黎到天秀🏯 起初懵懵地, 以为系寿司OMAKASE 🍥 4个人黎⛩️被佢摆放左舖头唯一既卡位, 好处系私隐够🤗 坏处系无咗OMAKASE既重点: 零距离睇住师傅既手势🗡 (尤其唔觉意比油弹一弹个下😣可能都几HIGH👻); 舖头大约12个位, 8个吧枱加我哋既4人座; 讲左咁耐, 其实佢系一间天妇罗OMAKASE (厨师话事) 既日式食店🗾 坐吧枱其实可以一件件炸起即放你面前, 我地系吧枱每一次都要厨师或店员👨🍳👨💼放到我地既碟盘架上。朋友提醒, 同其他天妇罗店唔一样既系佢无用吸油纸做塾底, 到底系咪惊油份处理唔到位🧐 一出场既啫喱温泉蛋🍳卖相极讨喜, 橙色啫喱下方一了有惊喜😮系半熟既温泉蛋🥚 捞起后入口浓郁, 但唔太明做乜开胃菜要咁抢? 同时出场仲有简单既沙律🥬少少酸味酱打开胃口就正路啲🙂 油炸虾🦐 同粟米🌽 出场, 天妇罗系有跟盐、柠檬🍋 、天妇罗酱上枱, 每一味都会讲解你知应该衬边个调味系最好👩🏫 (不过我好反叛, 成日用盐) highlight 系佢既虾脚, 特登留番虾头下方既长脚部份炸到松脆; 炸功黎讲
油炸虾🦐 同粟米🌽 出场, 天妇罗系有跟盐、柠檬🍋 、天妇罗酱上枱, 每一味都会讲解你知应该衬边个调味系最好👩🏫 (不过我好反叛, 成日用盐) highlight 系佢既虾脚, 特登留番虾头下方既长脚部份炸到松脆; 炸功黎讲, 蔬菜同虾都系无油黏系表面🥰
第二个鱼🐠 同竹荀, 其实系咪一定要菜搭肉咁上架呢? 我都好奇, 到底天妇罗OMAKASE上枱次序系用乜嘢准则😕炸鱼更加显到功架, 脆酱薄到不得了, 加埋油份无过份留系鱼身入面; 竹荀估唔到几爽口, LIKE IT👍👍
第三份就紫苏叶搭虾🦐 同埋两旧薯仔🥔 ; 系咪天妇罗虾盛系必须? 加咗番紫苏叶其实个人唔觉得同第一度虾好大差别😑 薯仔点盐又系惊喜, 少许淋身既薯仔, 加个脆酱表面, 个反差又几过瘾😂
突然有一味英国佬食菜 (多旧鱼🐠 )? 店员介绍系目江鱼 (定目光鱼), 质地淋淋地, 未算OUTSTANDING, 但竟然独立上枱🤔
然后又系有鱼同菇🍄 出场, 反而今次呢只鱼咬口韧啲, 表面有少少味粉, 我觉得系今餐之最佳, 香菇湾曲表面炸起黎多薄身既位置, 几香口🤤
饭有得比你拣天妇罗丼定系茶渍饭🍚 天妇罗丼饭底一般, 酱油沟埋后还OK, 不过谂谂下其实应该要茶渍饭, 话晒成餐都炸炸炸🙄
最后仲有面豉汤同埋生果🍉🍈汤OK, 生果好靓, 蜜瓜甜度顶级, 西瓜直头起晒沙💓
中午十道菜既MENU盛惠350 (税入)💵 系中上环旺区呢个价食豪嘢算系超值🙏 如果下次系坐吧枱会开心啲😇
另外, 作为煎炸舖头, 佢抽气去到后段满客时唔太够力, 成间舖头都充斥住炸炸味道, 如果之后要见客就留意喇👨⚖️👩⚖️