2010-07-26
寻日去黄大仙揾我九十几岁既姑妈饮茶,咪走去富临试下.点知我第一次去呢间酒楼,相信我以后都唔会自已走去饮.佢地好有问题,系非常有问题,侍应、 以至部长可能至经理.就系因为一碗多出黎既粥就搞到我地扫兴,好彩我地有修养,控制住情绪,否则不是破口大骂就是反枱走人.就因为多碗粥,比酒楼既员工问左成五次有多,应该话系查问先啱.系佢地自己搞错左唔去处理, 反而去执问客人,今时今日咁既服务认真过份.好,就算真系客人写错,都唔应该就为左一碗十拎蚊既粥去不停咁打扰客人.今次仲要系佢地自己出错,仲不停走黎烦住我地,话系咪我地写错..真系发佢地颠.好皮气既我都搞到发晒敏.事件系咁,我地叫左一碗粥,已经黎左仲食晒添,过一阵又送黎一碗,仲要唔系我地叫果款粥,我地咪话佢知黎左啦,个送粥阿婶就话,唔系㖞呢个系咩猪骨粥㖞,我地咪话无叫呢款,我地叫既系皮蛋瘦肉粥仲黎左食埋添啦,个碗仲系度未收走.阿婶唔信仲问我地有无叫左两碗,天呀!都话无呀,咁佢先走. 点知转头黎个写单既,又问碗系我地㖞,都话唔系啰,我地既黎左仲食左啦,有碗系度证明.点知佢又问我地系咪写左两碗呀或者写左两次,真系火都黎埋, 都话无啰,要点呀! 我地一定唔
事件系咁,我地叫左一碗粥,已经黎左仲食晒添,过一阵又送黎一碗,仲要唔系我地叫果款粥,我地咪话佢知黎左啦,个送粥阿婶就话,唔系㖞呢个系咩猪骨粥㖞,我地咪话无叫呢款,我地叫既系皮蛋瘦肉粥仲黎左食埋添啦,个碗仲系度未收走.阿婶唔信仲问我地有无叫左两碗,天呀!都话无呀,咁佢先走. 点知转头黎个写单既,又问碗系我地㖞,都话唔系啰,我地既黎左仲食左啦,有碗系度证明.点知佢又问我地系咪写左两碗呀或者写左两次,真系火都黎埋, 都话无啰,要点呀! 我地一定唔会认,我地真系无写错或写多.佢走左啦,点知, 登登登登~~~HELP! 再黎一个著黑衫再高层D既大姐走黎,拎住我地张点心纸又再问我地,你地有叫粥㖞?我够知我地有叫啦,不过唔系后尾黎果款, 我地果款已经食左,个碗仲系到 (我地突登唔比收走, 做证据),咁系咪你地写左两张点心纸呀,吹佢个胀,佢都傻傻地,如果两张佢就拎晒黎啦,点心纸系佢地手架麻,咁点解拎一张过黎啫,有无谂过先问呢?真救命!我地就同佢讲,你地已经黎问左几次啦,我地解释左几次,唔好再问啦!哈,真系无当我地有讲野,仲要继续过黎问,想用皮劳轰炸我地令我地认左佢定啦.彩佢地都傻.如事者,已经不停咁黎打扰左我地有成五次以上啦, 驶唔驶呀! 为左一碗粥, 搞到佢地咁烦忙, 搞到我地咁劳气.
呢D咁简单既事,周不时系酒楼都见惯啦.其他酒楼都会话”哦,唔紧要啦!” 就会拎走, 边有好似佢地咁架~死唔认错.
后来佢地PRINT左张单出黎睇,一睇就睇知系佢地入错单啦,将我地叫既鳯爪打错左猪骨粥,OH! 证据摆明系入错单.哈..真系讲都唔信,佢地仲要继续话”呢~咪有猪骨粥啰”哈哈~ 真系搞笑! 对住呢班人,真系无言.最后醒佢地知个原因,个女部长先话”哦, 一系咁~佢地入错单”KAKAKA..笑死, 再继续无言.最后始终佢地无正式讲一声“对唔住或打扰晒”& 佢地D野食又麻麻地,个厦门炒米炒到好干,吞到吞唔到咁制.
今餐仲要成三百六十蚊, 十碟点心+厦门炒米 ~~ 贵兼唔抵食! 六个人.
一碗粥, 就可以写一大篇. 可想而之, 我地受著怎么样的对待!