2024-05-12
Al dente — 美味义大利菜细个开始已经会同一家人食呢一间餐厅。过咗好耐,同朋友再嚟一次。喺我印象中,呢间餐厅价格相宜,富有气氛,食物质素高,是我会去的意大利餐厅之一。首先想讲呢度嘅前菜,我同朋友分别拣咗凯撒沙律同蘑菇汤。我好欣赏蘑菇汤忌廉新鲜打落蘑菇蓉,蘑菇味浓郁,绝对不是一般茶餐厅的罐头蘑菇汤。至于正餐方面,我和朋友都是吃牛扒,一个吃西冷牛扒,一个吃肉眼牛扒。肉眼牛扒肉质鲜甜,推荐大家叫中度熟,medium well已经开始有点硬了。我相信中度熟不会血淋淋的,大家可以放心尝试。至于甜品方面,我们大家都是吃云呢拿雪糕配蛋糕,份量不多,但是味道很清新。云呢拿有丰富牛奶味,蛋糕有焦糖软糕的感觉,相当不错,食得舒服又开心。