2023-10-24 1251 浏览
以前系英国exchange成日都会去到环境昏暗而且好热闹嘅bar & resturant,但个时作为学生就觉得嘢食又贵又普通,但而家谂返起都会觉得好怀念🥰系香港原来都有间充满英伦风格嘅The Globe,环境格局十足十系英国🇬🇧都有吧枱、挂上满满啤酒杯、播放球赛嘅电视、木系装修,仲有好多外国人帮衬,瞬间好似返番去London一样😻但系今次叫嘅几款菜式水准都几好👍🏻👍🏻唔系普通嘅bar food,想感受下英伦嘅气氛可以bookmark一下。Scotch Egg超级经典嘅英式菜,系香港唔系咁多地方有,今次叫到呢个真系唤醒系英国嘅回忆🤤🤤外层超级脆口,猪肉调味刚好,中间嘅蛋刚刚好有点流心,蛋汁加上猪肉嘅配搭几正😚😚旁边仲有啲pickles,酸酸咪咪,加上scotch egg食增添层次😛Chicken & Bacon Terrine 将鸡肉同烟肉制成法式冻批,食到一丝丝肉之余仲有少许啫喱状嘅感觉,捞埋柠檬同坚果制成嘅香草酱料,以及好香嘅杏脯果酱,放上好香麦味同核桃香嘅面包一齐食,口感好丰富😙😙Australian Lamb Chops羊架非常软嫩,生熟度刚刚好👍🏻👍🏻仲有厚厚一层脂肪位😈加埋青

Scotch Egg

Chicken & Bacon Terrine

Australian Lamb Chops
羊架非常软嫩,生熟度刚刚好👍🏻👍🏻仲有厚厚一层脂肪位😈加埋青酱一齐食,经典却无得输嘅味道😋喜欢旁边嘅薯批,切成薄片嘅薯仔砌成塔状,口感几正😍

Stick Toffee Pudding (Vanilla Ice Cream)
英国菜最为经典嘅甜品之一,本以为会好邪恶好漏,但食落居然完全唔腻👏🏻👏🏻皆因布丁好似海绵蛋糕一样,口感极为松软湿润💦充满毫不甜腻嘅焦糖香气,系令人幸福嘅味道🥰🥰加上云呢拿雪糕同crumbles,冷热交融,刺激味蕾。

Guest Taps
作为酒吧梗系有丰富选择嘅酒类,每日都会有不同品种嘅guest taps🍻或者crafted beer、gin & tonic、cocktail、mocktail、红白酒等,好啱嚟吹下水或者睇住波啤一啤🍺呢杯只有4.5%酒精嘅啤酒(唔记得exactly名称),入口带清清地嘅小麦香,好清爽😛

Guavanut Colada
呢款mocktail夹杂唔少新鲜士多啤梨粒🍓饮到好清新嘅番石榴味。

人均消费:$350
推介指数(10分为满分):8分