2023-03-10 159 浏览
同妈妈久违了的撑枱脚,嚟到井财街附近见到一间几出色嘅日式乌冬小店😻 从装修,menu同食物都可以feel到老板好有heart去经营,menu入面嘅介绍同插图全部都系佢地亲自设介,而佢地亦好有耐性咁去介绍俾第一次嚟嘅食客当中嘅理念同由来🤩俾人感觉几贴地同亲民!佢地有个concept系将鲜味crossover咖啡,先饮一淡cold brew coffee, 再试一口顶立魂汤底,然后再细味一淡咖啡,神奇嘅事发生左,原来味蕾嘅感觉真系会唔同~ 配地•顶立,咖啡嘅后劲会偏莓味,果酸味出d ; 而配天•顶立,咖啡就会出现黑加仑子味😍讲返个汤底,天•顶立系黑蒜油鸡白鱼介汤,质地好浓稠好creamy, 味道好入味,同弹牙乌冬融合为一,系几正嘅体验!😋妈妈就叫左地•顶立,即豚背脂豚骨鱼介汤,味道比较鲜甜而浓厚,加上嫩滑嘅鹿儿岛鸡胸,食完系会令人难忘🤤食完顶立面当然唔少得甜品,昭和风硬布丁又系推介之一,比平常嘅用左更多鸡蛋,令口感实在得嚟又够滑,配埋焦糖食甜而不腻~另外仲叫左个抹茶巴斯克蛋糕,口感似雪糕,食到抹茶味好甘香,两个人share刚刚好,好饱足☺

Cold Brew Coffee

地•顶立