2018-06-05
浓而不咸拉面@湾仔拉面店喺利东街过一条街,系喺大阪过嚟嘅过江龙,连大陆都有分店,好似好厉害!师傅见我影相仲望哂镜头咁(仲讲哂日文打招呼),好热情 细节位都 feel 到好日本,例如每枱嘅冰水都够哂冻,仲有淡淡嘅柠檬味,连湿纸巾都有唔同颜色同埋好柔韧~价钱同坊间嘅拉面店差不多,「精选配料」都几正,好似加个 combo 咁。$32 就有溏心蛋、豚腩肉加其他配料,真系好抵,所以加咗一个试试店员介绍个神虎饺子系每朝早包㗎,包得好饱满,唔怪得肉汁爆棚!食𠮶时真系要小心热,因为真系好多汁 个底都煎得好靓~桃味梳打汽水系日本饮品,实好饮㗎啦,哈哈!桃味甜得嚟唔渴喉。特别啲嘅仲有波子汽水同绿茶可乐,之前饮过绿茶可乐都唔错,真系有啲茶味咁㗎,但又有气㖞。拉面嘅基底都系豚骨汤底,一碗拣咗海老虎(虾味),一碗就拣咗黑虎(黑蒜味),两款都系浓味得嚟唔死咸!黑虎汤底味道好浓厚,可以见到啲黑蒜,同得一浸黑蒜油嘅拉面好唔同。就算无加精选配料都会有猪肉丸、叉烧(豚肩肉)、笋同木耳,𠮶两粒猪肉丸应该都系新鲜打,好弹牙,真系劲好食!极叉烧(豚腩肉)系厚啲𠮶块,另外两块系叉烧(豚肩肉),厚薄都系用咗西班牙猪肉,口感好嫩滑!
极叉烧(豚腩肉)系厚啲𠮶块,另外两块系叉烧(豚肩肉),厚薄都系用咗西班牙猪肉,口感好嫩滑!极叉烧虽然好厚咁,但一咬就开,而且食落完全唔觉肥腻。
将溏心蛋一开二 share,个溏心唔系非常液体𠮶只,反正近膏状多啲,所以蛋味好浓~