2021-01-22
去荃湾谂住行Donki,去到附近12点钟左右,就系如心广场到觅食,食饱饱再慢慢行。好耐冇食台湾菜,咁啱见到呢间段纯贞牛肉面,12点门口已经有4,5个人等紧,心谂啱啱开午市都有队排,就试试佢有几劲。等左10分钟左右,就可以入座。睇完𠮶menu,心血来潮想点D次热门选择,就点左 炖蕃茄腱心半筋半肉面、酥炸排骨同冷泡冻顶乌龙茶3样嘢。趁嘢食上嚟前就望下环境,设计都有D中式庭园风,枱同枱中间仲有块有胶板嘅木屏风仔隔一隔,感觉都做足防疫措施。坐左一阵,𠮶面好快就嚟左先,上面有一整嚿蕃茄,仲有牛腱同牛筋各两大嚿,卖相唔错,随面仲跟一细碟酸菜。先饮啖汤底,一开始以为系纯茄汤,估唔到佢𠮶汤底都系红烧汤底为主,一落口系浓郁嘅红烧汤头,再饮蕃茄味亦开始浮出嚟,微微茄酸同微微红烧嘅辣融合埋一齐,不但令浓郁汤头加一D清新嘅感觉,仲多一层次。再嚟试下肉,牛腱同牛筋都炖得好腍,一咬即化,亦都好入味,正。𠮶面底有得拣细面同手工面,我拣左手工面,食落感觉有D似厚少少嘅刀削面,有咬口又挂到汤。食左几啖再试试𠮶酸菜,味道几浓,好开胃。食紧途中𠮶冷泡乌龙都上左,佢系一个樽仔咁上,店员会倒一D落杯再上枱。一樽可以倒到2杯左右
睇完𠮶menu,心血来潮想点D次热门选择,
食左几啖再试试𠮶酸菜,味道几浓,好开胃。
一樽可以倒到2杯左右,茶味唔错,属中上,品一下仲有少少回甘,不过$30就要自己谂下啦。
腌到D肉好腍,直头系太腍,冇晒𡁻头。
𠮶炸皮OK,不过D味完全系出面D粉到嚟。
总结𠮶面好味,𠮶茶见人见志,道小食唔太推荐。