2021-12-02 133 浏览
呢间喺湾仔骆克道熟食中心屹立咗多年嘅中菜餐厅中记小厨,最近喺网上同家人口中得知佢有呢间平民饭堂嘅存在,可以算系聚餐嘅一大之选,而佢哋嘅CP值好高,所以我同小女友收工就去试吓。德国咸猪手:无谂到熟食中心入面嘅中菜餐厅有得食德国咸猪手,而佢哋一啲都唔差。猪手劲大只,CP值好高,好细心咁起哂骨,所以食落系啖啖肉。佢呢度做到皮脆肉嫩,外皮酥脆无比,肉质软嫩,调味得宜,唔会话太咸,蘸埋佢哋提供嘅酸辣酱汁就更加惹味。啫啫鸡煲:用料丰富,火候十足,鸡肉仍然嫩滑多汁。潮式蚝仔煎蛋:份量好多,肉碎,蚝仔同蛋嘅比例好均匀,而蚝仔够哂新鲜,令到其鲜味更能突出。椒盐鲜鱿:鲜鱿弹牙,椒盐劲惹味。串烧:呢度嘅串烧种类繁多,有多款肉食,海鲜,蔬菜,而佢哋呢度嘅牛肋肉同牛舌就好推荐,前者肉味香浓,肉汁丰富,CP值好高,而后者因为采用厚切,所以食落更有咬口,佢哋呢度嘅串烧即点即烧,同埋会采用生烧,所以更能食到原汁原味。汁烧鱿鱼须:鱿鱼须加咗啲秘制酱汁去烧,食落更加香甜同惹味,令人一食上瘾。蒜蓉烧原条茄子:原条茄子烧得够哂稔,蒜蓉份量好足,蒜味劲浓郁,入哂味。

啫啫鸡煲:用料丰富,火候十足,鸡肉仍然嫩滑多汁。
椒盐鲜鱿:鲜鱿弹牙,椒盐劲惹味。