2024-08-25
同好闺蜜约会一定要拣靓餐厅,特登拣咗一间宫廷风,食法国fusion菜嘅打卡靓餐厅。门口已经好有法国风情,呢晚我哋拣咗Four-course Degustation Experience,有四道菜同welcome drink。🌟Cuttlefish Noodles墨鱼薄片制成面条状,爽口弹牙,清淡墨鱼配喇沙酱,令墨鱼面味道香浓鲜味。🌟The "Tartare”用左鹿儿岛A4和牛肉做成,面头放上鹌鹑蛋同鱼子酱,提升鲜味同口感。餐厅自家制亚麻籽脆片配软腍嘅牛肉他他,油脂香更突出。🌟Silver Pomfret中日法fusion,银仓鱼煎过,面放上法国蚬,用大澳虾干增加鲜味,加上中式豆鼓作点缀。酱汁用葱油泡沫同日本鼓油做成,睇落色彩丰富,调味结合得刚刚好唔会互相抢咗鱼肉鲜味。🌟French Quail鹌鹑两食,一种系用左绍兴酒浸鹌鹑卷,有淡淡酒香,食落好嫩滑,另外一种做法系炸鹌鹑,保留原只鹌鹑脾,炸成球状,底下配红枣酱同法国红酒整嘅酱汁,香甜滑溜。• Dessert du Jour是日甜品系白兰地朱古力mousee配热情果雪葩,伯爵茶贝壳蛋糕同埋生果。餐点非常有诚意,餐点设计有心思,调味各方面
🌟Cuttlefish Noodles
🌟The "Tartare”
🌟Silver Pomfret
🌟French Quail
• Dessert du Jour
餐点非常有诚意,餐点设计有心思,调味各方面都做得好好,食得好开心的一晚。