2023-06-27
📌 坡椰坡啰咪 - 湾仔天乐里6号地下🗓(27/6) 星期二 ⏰ 晚上6:30左右 💈特式:每日收工都必经湾仔转车返屋企,但今日经过见到有间开左无耐嘅星马菜餐厅,又谂住同同事食埋饭先一齐搭车,所以就试一试呢个新开餐厅质素如何。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:上网睇返餐厅只系今年年头先开,主打食物都系星马风味,例如海南鸡/肉骨茶/喇沙等等,而家等我同大家讲下🇸🇬味道先。马拉肉骨茶套餐 $70 - 我本身都好钟意饮肉骨茶,见佢个颜色咁黑,就知道药材味够晒浓郁,但入口都几鲜味,排骨份量都几多,而且炆到入晒味,个套餐除左白饭,仲会配埋油炸鬼同油菜,只系收呢个价钱都几亲民。焗农夫咖哩包(牛脷) $85 - 可选新加坡咖哩或者印度蕃茄咖哩,我地就拣左未试过号嘅新加坡咖哩,辣味偏轻微,香料味好浓郁,椰浆味好重好香,牛脷厚切,大约有7~8件,个农夫包有轻微用牛油烘焗过,外脆内软仲好香牛油味,配埋咖哩汁食,一流。沙嗲串烧鸡肉(半打) $84 - 佢地即烧嘅沙嗲烧得好香口,鸡肉肉质嫩滑又有肉汁,配埋个微辣嘅酱汁,真系一条接一条食唔停口。鱿鱼灼通菜配马拉汁 $50 - 呢个炒菜都几抵食,鱿鱼用
🗓(27/6) 星期二 ⏰ 晚上6:30左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
鱿鱼灼通菜配马拉汁 $50 - 呢个炒菜都几抵食,鱿鱼用虾酱轻轻炒过,鱿鱼爽口弹牙,通菜配埋香辣口味嘅马拉汁,惹味十足。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 个肉骨茶套餐包左普通热饮,但我见到佢地推介个拉茶几特别,所以就加左$15蚊跟餐转,大大杯嘅拉茶满到泻,睇住水吧个师傅一下一下咁拉,拉到起晒泡,望落都感觉到个份丝滑,而且杯拉茶唔多冰,唔会越饮越淡。
🍽环境:餐厅格局有少少似茶记,除左两边卡位之外,中间亦有几张4人枱,装修就用上偏淡嘅色系,比人感觉好舒服,而且因为新开无耐,所以整体都好干净企理,枱面空间亦都好够大,上晒菜仲有大量空间,亦坐得好舒服,
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:店员服务态度都ok,佢地会主动向客人讲下店舖有咩特式/推介等,上菜/执枱速度亦都好快。
💰💸价钱:咁左成枱咁多嘅野食,两个大男人都食唔晒,埋单都只系$300左右,仲要无加一收费,呢个价钱系湾仔区都算系相当亲民。
🐲💬总结:我觉得佢地食物质素都唔错,而且款式同种类都算多选择,价钱又抵,我应该会再嚟试埋佢地其他食物,例如海南鸡/喇沙等...
推荐指数:❤️❤️❤️❤️🤍