2024-06-05 143 浏览
平时好少去湾仔同金钟之间个area,原来𠮶边都有唔少特色餐厅,感觉都几chill,就好似呢间隐身喺船街呢条巷仔入面嘅西餐厅,餐厅大致系中至高价位,打开Menu几有惊喜,啲菜式系走中西Crossover路线,创意十足咸蛋黄酱凯撒沙律$158唔好睇佢嘅外表好似一个普通沙律咁,虽然个base都系同普通凯撒沙律一样,但系内有干坤,原来入面个沙律酱系加咗咸鱼整成,食起嚟带啲咸香,又唔会觉得好抢,有少少蓝芝士嘅感觉,同埋都加入咗大量嘅咸蛋黄碎,食起嚟多啲口感特色卡邦尼意粉$238呢度嘅卡邦尼同样都唔会令人失望,用咗腊肠同埋腊肉代替烟肉,估唔到又几work,而本身个卡邦尼芝士味都好重,用咗比较粗身嘅意粉,条条都挂晒汁21天熟成厚切猪扒$338斧头牛扒就见过,斧头猪扒都系第一次见,本身上枱嘅时候觉得卖相比较普通,点知一切落去就有惊喜,轻轻用刀一切已经见到入边充满着肉汁,果然系经过熟成同埋慢煮嘅猪肉,入口质感非常松软,淡淡都充满肉汁,而上面嘅酱汁就系用苹果蓉整成,食起上嚟竟然有啲话梅味🤣但系系几夹嘅

咸蛋黄酱凯撒沙律$158

特色卡邦尼意粉$238