2014-01-22
难得今日大老细出trip,正常来说,应该去酒店饮番杯,但听同事讲原来湾仔有间米芝莲推介既牛腩,同人迫吓,试吓啦。讲番正题,我响港岛出没都十五年,试过名过其实既大利、九记等,一系啲牛唔够香唔够滑、一系汤底超咸,呢间好好多。基于我系非典型港女,唔兴影相,文字表达吓啦。1: 我地一行六人,叫了崩沙、坑腩同埋爽腩,本人推介坑腩,甘香嫩滑。2: 同事叫了一碟咖哩,我自己今日生啡吱,只系试左少少,颜色较墨绿,味道该是湾仔最佳,比国际咖喱馆及克街印度店好。3: 小食我们点了净萝卜、金钱肚、上汤西洋菜。净萝卜十分清詌,西洋菜比较少见到,有特色。价钱平均每人$60,以湾仔消费算好抵。(酒楼饮茶都$70位啦)牛的质量老实说,如果$4X有呢个质素,仲食咩和牛呢? 谂起都真系嘥钱,崇日之过。BTW,终于明白,大利点解越来越少人。
BTW,终于明白,大利点解越来越少人。
题外话/补充资料:
见到网友批评有位呀姐大声讲马,我即时 Locate 到边位,声认真大,但我又觉得OK,反正唔系酒店份子料理,大声姐当系特色啦。