2023-10-18
湾仔虽然地区细细,但特色美食就好多,而且好多都系小店,好食又有特色👍🏻 今次朋友带我到QRE plaza 的楼上餐厅,话呢间fusion 西餐好有特色,一定要试试😋 餐厅以深色枱凳,空间感大,坐位舒适,食物以fusion 为主,几特别,我地点咗: Starter: 🥢Fruit Tomato & Avocado Salad 呢一个系fusion 前菜, 蕃茄及牛油果沙律,用料是西式的,但配以中国式酱汁,中间的酱汁以镇江醋去调配,味道香浓又酸甜,配搭新颖又惹味,好唔错 🥢Drunken Clams 呢个蚬大大只涨卜卜,味道鲜味,加埋蒜蓉及辣椒好惹味,作为前菜刚刚好 😋Main: 🥢Fuyu Carbonara 呢个好特别, 是以腐乳作carbonara, 估唔到腐乳都夹, 味道都出,但又唔会太抢,咸咸香香好惹味,再配埋烟肉、温泉蛋及火箭菜,简单但特别,而且无平时的carbonara 咁漏,食多几啖都唔会太腻 😋 🥢Iberico Pork Loin Rack 伊比利亚猪架一上枱就热辣辣,香气扑鼻,厨师以日式甜味噌加到猪架上一齐烤,烤的时间刚刚好,厚切亦唔嚡兼有肉汁。众所周知伊比利亚
Starter:
🥢Fruit Tomato & Avocado Salad
🥢Drunken Clams
Main:
🥢Fuyu Carbonara
🥢Iberico Pork Loin Rack
伊比利亚猪架一上枱就热辣辣,香气扑鼻,厨师以日式甜味噌加到猪架上一齐烤,烤的时间刚刚好,厚切亦唔嚡兼有肉汁。众所周知伊比利亚猪优质,脂肪平均,猪肉味浓郁,而且没有猪骚味,配上甜味噌一齐食,啖啖肉之余亦带点香甜味,大满足。 🤩
餐厅另有餐酒可以配埋一齐食,价钱合理,但因为今天不想喝酒,所以就没有点,只好下次再来品尝~