2022-08-21
湾仔附近揾嘢食,本身想食泰国菜揾咗几间,得依间嘅餐牌有千层糕,就Walk in攞位等咗20分钟,就有位了,行楼梯上3楼,对于一啲老人家唔系几方便。餐厅唔系行高档嘅格调,平民嘅装修,唔会有太多泰国风味嘅摆设。讲返嘢食,我哋两个人眼阔肚窄嗌咗四样嘢再加甜品。椒盐软壳蟹 3/5炸得香脆可口,但本身就对软壳蟹冇乜兴趣,无乜特别。南瓜焗咖哩海鲜 3.5/5原个日本南瓜,咖喱酱汁比较杰身,浓稠咁黏上海鲜,海鲜有龙虾仔青口炸鱼柳,仲有椰菜做底,其实就唔系好睇到食紧啲咩,因为酱汁完全覆盖海鲜,所以卖相比较一般,但南瓜都几甜。印度薄饼 3/5同我想像薄饼有分别,并唔系酥饼一丝一丝,而好似taco整硬左,但点咖喱汁都几好食嘅,份量都几多,有八旧。冬荫海鲜炒饭 4/5我本人觉得几抵,有大大只虾有青口有鱿鱼,炒饭又够辣又够色水又有镬气,略嫌太多香草定系芫荽嘅味道,加上卖相一般,唔系好啱影相打卡。芒果糯米饭 3/5糯米饭有紫米同埋糯米,够黏口同味道足够,普并通通正正常常。菠萝冰 2.5/5好甜,Feel唔到有菠萝味。地点:湾仔利东街附近,好易揾。环境:三层嘅装修,但无乜泰国嘅风味,走向平民大排档嘅风格。如果冇l
讲返嘢食,我哋两个人眼阔肚窄嗌咗四样嘢再加甜品。
椒盐软壳蟹 3/5
炸得香脆可口,但本身就对软壳蟹冇乜兴趣,无乜特别。
椒盐软壳蟹
南瓜焗咖哩海鲜 3.5/5
南瓜焗咖哩海鲜
印度薄饼 3/5
冬荫海鲜炒饭 4/5
冬荫海鲜炒饭
芒果糯米饭 3/5
糯米饭有紫米同埋糯米,够黏口同味道足够,普并通通正正常常。
菠萝冰 2.5/5
好甜,Feel唔到有菠萝味。
菠萝冰
地点:
湾仔利东街附近,好易揾。
环境:
三层嘅装修,但无乜泰国嘅风味,走向平民大排档嘅风格。如果冇lift,对于一啲行唔到楼梯嘅客人,真系好影响佢哋食嘢嘅意欲。
价钱:
系我哋本身眼阔肚窄,嗌多咗嘢食,我谂如果唔嗌小食,都够饱,仲可以平少少。但系我觉得个炒饭都几抵,$88有比较多嘅海鲜。
服务:
一个侍应招呼3楼嘅六枱客人,见到佢频频扑扑,其他客人好似都有追到厨房出菜,唔知道系唔系佢哋等得太耐?但系我觉得对于我哋嚟讲都正正常常唔会太耐,服务态度都正常发挥。