湾仔既日式餐厅有好多,但系主打或者有提供优质沾面就比较难揾。湾仔幸屋系其中一间主打沾面拉面既餐厅。餐厅系湾仔同金钟既中间位置,开系街市档仔横街旁,入口唔算易揾。虽然时间尚早,但系入座一阵后,好快连单人面壁位都已经坐爆哂,真系好好彩同同事早左一步入座,晏多少少都已经要等位了。.网友推荐,话佢地既沾面几出色,所以无悬念下先试佢地既拿手招牌沾面。餐厅提供两款常规沾面同一款期间限定款式,本身见网友大赞佢地既特浓味噌广岛蚝沾面,话佢地既蚝大只鲜甜。但睇见佢地既期间限定版本 - 慢煮鸡肉好似更健康吸引,所以系最后一刻转呔。.期间限定版本:鹿儿岛赤鸡沾面 (热) 💲108⭐️4/5只可以讲果然冇拣错。先讲鸡肉,用左慢煮方法处理,鸡肉非常嫩滑。只可惜系得4片,觉得唔多够喉。沾面汤头系浓鸡汤,非常浓好够味,用来点沾面一流。沾面份量好多挂汤,系我喜欢口感烟韧嘅面底类别。治面已经跟咗紫菜同埋温泉蛋唔使额外再俾钱,呢点值得一赞。.虾武士 幼面💲88⭐️3.8/5同事仔话呢个虾武士拉面都唔错,拣咗幼面软硬度适中。汤头都系一样系好浓郁,好重虾味,配料亦都有好多樱花虾。特别一提系呢间拉面店提供两款叉烧配料:包括传统嘅日
期间限定版本:鹿儿岛赤鸡沾面 (热) 💲108
⭐️4/5
虾武士 幼面💲88
⭐️3.8/5
同事仔话呢个虾武士拉面都唔错,拣咗幼面软硬度适中。汤头都系一样系好浓郁,好重虾味,配料亦都有好多樱花虾。特别一提系呢间拉面店提供两款叉烧配料:包括传统嘅日式叉烧同埋豚角煮,最特别系佢竟然有得双拼即系一个价钱两种享受😎。同事话个豚角煮油脂比较重,如果减紧肥嘅朋友可能食返普通叉烧会比较好。拉面亦都同沾面一样有紫菜同埋温泉蛋,计落呢个价钱都算抵食。
芝麻手羽 💲36
⭐️3.8/5
芝麻手羽我哋摆咗一阵食埋碗拉面先开始食,虽然唔系热辣辣,但系估唔到仲几脆口。芝麻味几香,四平八稳出品。
总结:对我来讲沾面定拉面一向都系一个几难抉择嘅课题,各有各好。仲要幸屋嘅拉面同沾面都有好多款口味,每一次要我做选择都会几头痛。
虾武士 幼面
芝麻手羽