2025-01-15
【中记】最近有外国朋友嚟香港玩,想我带佢哋试下香港一啲真正嘅道地小菜✨️咁啱佢哋住喺港岛,直接带咗佢哋去湾仔熟食中心嘅 中记 @chungkeerestaurant,包保每一道菜都充满地道风味,等佢哋有一个独特嘅香港美食体验🤪.🍴椒盐鲜鱿一上碟就被啲金黄酥脆嘅鱿鱼吸引💛椒盐味道啱啱好唔会过咸,反而仲有一种香香脆脆嘅享受🦑每一啖都感受到鱿鱼嘅鲜味、肉质鲜嫩、仲有一啲微微嘅辣味,真系完全无得输❕️🍴潮式蚝仔煎蛋一睇就知劲有潮州风味~ 啲蚝仔食落新鲜得嚟仲蛋香四溢、口感层次分明,加埋少少酱汁一齐食,啖啖即刻提升到海鲜嘅鲜甜🥚🦪🍴芝麻鸡拼脆皮炸子鸡芝麻鸡外层芝麻香气浓郁、肉质滑嫩;脆皮炸子鸡则外脆内嫩,咬落去嘅时候真系劲大脆皮声,唔会淋咗,两款食落口腔满满鸡油香气,味道丰富又吸引,真系值得一试🐔👍🏻🍴串烧鸡中翼最后要特别提一提呢度其实仲有得叫串烧食,选择都几多架🥳我地今次就试咗鸡中翼,烤得外脆焦香、内里多汁!真系? 同出边串烧店有得挥,一人一只都唔够🪽.每一道菜都用心炮制,无论系味道定系外观,都好有港风特色,大受外国朋友称赞🇭🇰🤩大家如果有机会嘅话,就记得带埋你啲朋友嚟试下啦🎉.味道:❤️❤️❤️❤️价钱
🍴椒盐鲜鱿
🍴潮式蚝仔煎蛋
🍴芝麻鸡拼脆皮炸子鸡
🍴串烧鸡中翼
味道:❤️❤️❤️❤️
价钱:❤️❤️
环境:❤️❤️❤️
📍地址:轩尼诗道225号骆克道市政大厦熟食中心2楼CF9-13号舖
☎电话:25072188
💸人均消费:$51-100