2021-03-28
走到充满喜庆日子嘅利东街,经过呢间甜品店门口有雪糕、曲奇饼柜,好吸引💕好有小时候既雪糕屋感觉🍨。刚好是下午茶时间同妈妈入去试吓。餐厅有两层,上层透光感觉比较relax 睇睇menu除左甜品仲有小食、主食,仲有combo set~ 不过本身系比雪糕柜吸引左,所以都系点甜品啦!睇店名就知呢度主打Crepe,有咸有甜既做法,咸的有d似sandwich,薄薄既班戟皮包住牛肉、牛油果鸡肉等馅料。 而甜的,有配上鲜果或雪糕。妈妈系紫控,一见到《情奏紫糬》就决定好了。我无写错㗎,系麻糬既糬,呢个crepe系由紫薯、麻糬做出嚟嘅。最上层系一大球紫薯gelato,低脂既gelato,口感绵密,可以尽情食~班戟皮包住紫薯蓉、烟烟韧韧既麻糬,整份甜品好香紫薯味! 点埋紫薯意式雪糕奶昔先系绝配!!同样用上紫薯gelato雪糕跟鲜奶搅拌成奶昔,既香又滑溜。我一向有选择困难,经店员介绍点了每日限量20份既芒果千层。 系Napoleon 既做法,千层酥皮夹住用吕宋芒自家造既芒果gelato。我地影左好耐相,不过酥皮依然香脆,gelato部份都唔会好似普通雪糕咁溶,hold得好好。芒果Gelato 既甜酸度比例刚
餐厅有两层,上层透光感觉比较relax
而甜的,有配上鲜果或雪糕。
妈妈系紫控,一见到《情奏紫糬》就决定好了。
班戟皮包住紫薯蓉、烟烟韧韧既麻糬,整份甜品好香紫薯味!
点埋紫薯意式雪糕奶昔先系绝配!!
同样用上紫薯gelato雪糕跟鲜奶搅拌成奶昔,既香又滑溜。
我一向有选择困难,经店员介绍点了每日限量20份既芒果千层。
系Napoleon 既做法,千层酥皮夹住用吕宋芒自家造既芒果gelato。我地影左好耐相,不过酥皮依然香脆,gelato部份都唔会好似普通雪糕咁溶,hold得好好。芒果Gelato 既甜酸度比例刚好,跟酥皮一齐食酸酸甜甜香滑既口感,加埋香脆酥皮,整体有层次。
有芒果 甜品要配埋杯Mango-go先够prefect match!! Mango-go 同样系用gelato打成奶昔,幼滑得黎酸酸地唔会好腻既感觉。
走既时候我地都拣左d 自家美式cookies 试下。 十多款味道,我地买左6款$100。
最中意系blueberry muffin,有燕麦、蓝莓干,比较有口感。另外Uji-matcha 好有茶香仲有d红莓味道,好香脆。