2024-07-25
位于湾仔新鸿基中心嘅「貊炙」都算系香港罕有嘅韩式高级扒房,用西式方法自家熟成牛🐄再提供尊贵嘅韩式烧肉体验。餐厅采用深色木系嘅装修,灯光昏暗,环境高贵优雅。店员服务都好好,全程帮忙烧肉,完美掌握牛肉、猪肉嘅生熟度,唔使惊自己烧得唔好。前菜四小碟都系可以任添嘅,有菠菜、腌萝卜、芽菜、海带。我哋先食咗酱油盛盒,有酱油虾🦐带子、鲍鱼、八爪鱼🐙酱油虾好大只!带子饱满厚身,款款都好入味😋小食,叫咗韩式泡菜煎饼,煎饼煎得好脆口,薄薄一片,又唔辣,点一点秘制酱汁,大人细路都啱食。是日重点系盐砖和牛西冷牛扒🥩‼️一上枱真系心心眼😍和牛西冷油脂花纹劲靓!旁边系喜马拉雅玫瑰盐砖🌹系100%天然嘅岩盐。店员会将和牛西冷烧到大约七成熟,烧嘅时候都相当抢火烧完会放喺盐砖上面,等一阵等和牛可以吸收一下岩盐精华,唔洗点任何酱汁都好够味😋和牛油脂满满,真大满足🥰另外叫咗庆洲黑毛猪盛盒,有猪梅肉、猪五花,配上韩式大酱和鱼酱,用生菜包住食,减低油腻感,清爽可口🙌🏻都推荐大家试试🙌🏻🔸酱油盛盒🦐🔸盐砖和牛西冷牛扒🥩🔸庆洲黑毛猪盛盒配生菜🐷🔸韩式泡菜煎饼🔸青瓜梳打、西柚乳酸梳打📍#貊炙 (#湾仔美食) @maekjeok#湾仔港
前菜四小碟都系可以任添嘅,有菠菜、腌萝卜、芽菜、海带。我哋先食咗酱油盛盒,有酱油虾🦐带子、鲍鱼、八爪鱼🐙酱油虾好大只!带子饱满厚身,款款都好入味😋 小食,叫咗韩式泡菜煎饼,煎饼煎得好脆口,薄薄一片,又唔辣,点一点秘制酱汁,大人细路都啱食。
是日重点系盐砖和牛西冷牛扒🥩‼️一上枱真系心心眼😍和牛西冷油脂花纹劲靓!旁边系喜马拉雅玫瑰盐砖🌹系100%天然嘅岩盐。 店员会将和牛西冷烧到大约七成熟,烧嘅时候都相当抢火 烧完会放喺盐砖上面,等一阵等和牛可以吸收一下岩盐精华,唔洗点任何酱汁都好够味😋和牛油脂满满,真大满足🥰
🔸酱油盛盒🦐
🔸盐砖和牛西冷牛扒🥩
🔸庆洲黑毛猪盛盒配生菜🐷
🔸韩式泡菜煎饼
🔸青瓜梳打、西柚乳酸梳打
📍#貊炙 (#湾仔美食) @maekjeok
#湾仔港湾道30号新鸿基中心1楼104, 104A, 105A 及 106-108号舖