2022-09-13
几年前去日本食过一次非常正宗嘅寿喜烧,一直念念不忘,最近终于俾我喺香港揾到一间啦🥳🅢🅤🅚🅘🅨🅐🅚🅘 🅢🅔🅣🐮特选黑毛和牛💰$689🐮黑毛和牛 (赤身肉)💰$529寿喜烧由专人烹调,务求为食客烧出最完美嘅熟度;每份set跟前菜、主食、野菜盛、日本生鸡蛋🥚、乌冬🦪前菜共有四款,其中两款我尤其喜欢💕蟹籽生蚝已经脱壳,轻松进食,面层嘅蟹籽令整体鲜上加鲜;A3和牛他他以鹌鹑蛋搅拌均匀,面层洒上开心果碎,增添层次;整体前菜酸酸甜甜,好开胃🐮主食两份黑毛和牛均日本产✨A5特选黑毛和牛喺七成脂肪,三成肉嘅比例,油花相对地较多,油脂滋润味蕾【一份肉两份口感】侍应将第一块肉先烧4至5成,肉质绵弹,沾上生鸡蛋进食,入口软嫩滑喉;另一块煮至全熟,油香四溢,肉感较重,各有所长✨A3赤身肉喺三成肉,七成脂肪,油脂部分较少,所以肉感较重,肉味更浓郁,若然食到咁上下,感到油腻嘅,不妨配上青柠🍋及不同口味嘅七味粉,增添一点酸辣嘅层次下半场以野菜盛、乌冬为序幕盛开,以鲣鱼汤、寿喜烧汁为汤底,加入各类蔬菜🥬、菇类🍄:黑皮鸡枞菌、本菇、豆腐、萝卜、南瓜、大葱、蒟蒻、洋葱,摇身一变成为野菜乌冬锅🍲
🅢🅤🅚🅘🅨🅐🅚🅘 🅢🅔🅣
🐮特选黑毛和牛💰$689