2022-09-29
性价比:8.5/10~品牌介绍~呢间社企餐厅由新生会营运,致力提供低碳饮食、素食选择、有机食物既comfort food。有机蔬菜自家种植,不用味精,亦尽量减少调味。👉🏻 #有机洛神花酱煮陈醋香骨定食 ($108)~好味指数:😍😍😍😍✅大约有八件陈醋骨🍖咬落去啖啖肉,肉质软冧,酱汁适中唔咸。✅洛神花酱有种自然花香🌷整体配搭新鲜。✅附送既系十谷饭🍚系真材实料嘅谷物,仲另外加入咗少量豆,呢碗饭煮出嚟好有饭香,可以算系近年食过最好食既谷饭。✅定食包括餐汤、海带、青瓜丝🥒及西瓜粒🍉,成件事好似日式均衡饮食咁。👉🏻 #红酒牛肋条 配十谷饭 ($88)~好味指数:😍😍🙂✅都系足料既❎但味道比较普通,感觉似系罗宋汤嘅汤料多啲🤣环境来讲真系几舒服嘅,装修系木色日系风格。而且午市套餐可以用平啲嘅价钱加甜品,我今次试咗:👉🏻 #巴斯克芝士蛋糕(小山圆抹茶味) Basque burnt cheesecake (+$20) ~好味指数:😍😍😍😍✅外表几似样,有少少似系焦㶶感觉✅味道系浓郁既小山圆抹茶味,呢只牌子抹茶粉出名贵,所以+$20就有得食,抵呀。✅不过食落以为系日本轻芝士蛋糕,完全唔系厚身𠮶款,所以呢样
~品牌介绍~
👉🏻 #有机洛神花酱煮陈醋香骨定食 ($108)~
好味指数:😍😍😍😍
✅大约有八件陈醋骨🍖咬落去啖啖肉,肉质软冧,酱汁适中唔咸。
✅洛神花酱有种自然花香🌷整体配搭新鲜。
👉🏻 #红酒牛肋条 配十谷饭 ($88)~
好味指数:😍😍🙂
✅都系足料既
❎但味道比较普通,感觉似系罗宋汤嘅汤料多啲🤣
好味指数:😍😍😍😍
✅外表几似样,有少少似系焦㶶感觉
✅不过食落以为系日本轻芝士蛋糕,完全唔系厚身𠮶款,所以呢样要调整下期望。
👉🏻 #有机豆腐芝士饼 Tofu cheesecake (+$20)
好味指数:😍😍😍😍
✅呢款一向系330王牌甜品,食完较浓味既正餐最适合就系搭配轻盈口感既甜品。
✅ 豆腐味都算几浓,芝士饼系比日式芝士蛋糕更加 light 既口感,所以单单食完呢件系唔饱既🤣