2017-01-09 993 浏览
唔洗去泰国,都食到咁正宗既泰菜,环境又靓,食过湾仔几间泰菜餐厅,觉得呢间最有质素,所以一定要开post讲下今次食过既菜式:木瓜沙律木瓜丝捞埋萝卜丝好爽脆,配埋香辣酸甜既味道,完全刺激味觉,好开胃,仲有花生碎同腰果都丰富左口感。自家制辣酒蒜蓉虾与其话辣,我觉得鲜味更为突出,同埋超级香喷喷既蒜蓉,连虾壳都系劲入味,taste到少少伏特加味。金边粉一碟粉有齐甜、酸、咸、辣味共冶一炉,食果时加DD鲜榨青柠汁仲有泰式地道风味。一啖入口最先食到系浓浓既甜味,之后就食到酸味,然后系鱼露散发出既咸鲜,最后先系香料既辛辣。菠萝炒饭有别于平时用菠萝壳装住炒饭既造型,但望落一样令人心花怒放,色彩缤纷,味道酸甜超级醒胃,丰富既配料同清爽既口感几乎无人唔钟意食。

木瓜沙律

自家制辣酒蒜蓉虾