招聘中
最高可达 $19,000
月薪
2022-11-01 216 浏览
今晚系公司OT到8:30pm左右先走🥲, 本身打算搭车番屋企附近先食野, 但由于太肚饿既关系, 所以急急脚冲去揾野食。但可惜沿路见到好多间茶餐厅 / 冰室都已经准备关门 😖 (唔讲唔知宜家D餐厅都收得几早) 好彩最后系湾仔呢间拉面店依然营业, 救左我一命!其实我成日都会经过呢间拉面店, 不过今次系第一次食。店面唔算大, 我目测大概座到15个人左右, 系日本拉面店果种L型枱, 每个客人都可以睇住师傅煮拉面既过程。座位前有冰水&冻麦茶俾客人自己斟; 枱面仲有一个小纸袋俾客人装口罩&其他垃圾 (例如: 抹完嘴的纸巾), 都几贴心同卫生。 虾味噌拉面 ($90)汤底简直一流! 鲜味浓郁之余又唔肥腻, 系我食过数一数二既好味道。拉面系幼面, 好挂汁,但唔会太淋。除左本身既主角樱花虾之外, 仲有粟米粒, 葱粒, 紫菜, 同埋3块好好味既叉烧! 好欣赏呢度既叉烧同拉面分开碟上, 叉烧的油香同汤底唔会混埋一齐, 互相影响各自的味道。个叉烧应该本身有腌过, 加上上碟前烧制过, 将猪肉入面的油分逼左出黎, 油香十足之余, 肉质又唔会鞋, 软硬适中。虽然有少少邪恶, 但真系好好味。

虾味噌拉面 ($90)
虾味噌拉面

2022-10-26