2019-10-17 37 浏览
系旺角上完堂闷闷地去左呢间火山石烧牛排专门店到食饭!一入到门口比站自助售票机吓衬,通常呢啲机器都系日本先会见到,香港我就真系第一次见啦🥳入到去买完之后出张飞比侍应,之后自己就可以揾位坐架啦。呢到有个自助区,基本上饭,汤,沙律同都系自助形式,唔够既可以再添唔洗怕丑。我今次食咗牛肩排180g,首先一上台就会俾去巨大嘅火山石吸引左,记住唔好掂旧石啊因为真系好热㗎😪避免牛肉嘅汁弹出,上枱嘅时候都会有张厨房纸巾盖住牛排,等到咁上下嘅时候就可以将纸巾拎开架啦。一开始嘅时候牛肉真系唔系太熟,所以比较血红色不过唔使惊,火山石嘅热度足以令到牛扒变熟,如果唔够热仲可以叫店员换过旧火山石添。由于牛扒嘅熟度系自己控制,所以唔会煮得太熟,有肉味之余仲非常容易入口,能够保持牛肉嘅水份同埋鲜味。不过佢嘅日式牛肉汤就略兼有啲似外国嘅罗宋汤多啲,如果变咗面豉汤可能会更加似日本风味keke🤩