2021-09-09
位于大坑嘅火车头越南餐室, 好多年前跟同事车去食过一次午餐, 记得当时跟同事叫的一碗火车头河, 碗河粉上枱时确实被吓了一跳, 大碗到呢~心谂, 下次一定要晚饭时间黎食, 唔使赶头赶命咁食, 要慢慢尝味! 所以印象好深。今次乘机约朋友再访, 可能时间尚早, 人客好似冇以往咁多, 就睇睇餐牌, 寻寻美食火车头汤河是必点的, 香浓嘅牛汤味, 一大碗汤河铺满了:牛腩、牛筋、牛柏页、生牛肉加埋D葱、牙菜、香叶、洋葱、萝卜,除左视觉大满足, 口感亦一流, 啱哂我这个牛魔王嘅要求✌🏻叫多一个越式拼盘, 各式其式嘅拼盘系我嘅至爱😍, 因为样样食物都有:蒸粉包, 一定一定要趁热食,粉包才软滑, 涵料清, 爽甜, 点埋酸甜汁, 层次更丰富😋炸春卷, 好香口, 又不肥腻,所以忘记了用生菜包住食添。沙爹鸡肉串, 鸡肉一D都唔嚡; 扎肉有好多片, 而且仲系厚切架。我最钟意佢嘅青木瓜牛肉沙律, 个汁好好味, 木瓜又爽口, 仲有D牛肉条, 这简直系一碟前菜首选👍🏻👍🏻坐下倾下又再食下, 所以叫多一客蔗虾, 明明系两条, 何解有四条, 啊~原来系一开为二, 虾胶弹牙, 稍欠一点蔗嘅清甜味。
炸春卷, 好香口, 又不肥腻,所以忘记了用生菜包住食添。