同男朋友撑枱脚,去边好呢?就等我地坐火车,等呢架唔停驶既列车带我地去有美食既地方啦🚆一入到「Choo Choo」,虽然地方细细,但系比蓝妹既感觉好好,音乐柔和🎶,唔会嘈到我地倾计。同时,昏黄既灯光照住每张枱,唔会令人昏昏欲睡。😉 —蓝妹最最最欣赏就系佢既Menu,佢系一本充满旅游气息既笔记本,贴满左旅游既相🗺。食物分类既方法相当特别,海鲜会写「FROM THE SEA」,肉食会写「LONE TRAVELLERS FROM THE LAND」,而每款肉类既旁边都会有相应既动物小图案,实在太可爱啦💗唔好睇少呢啲细节位,就系小小既心思,就令到客人有舒服窝心既感觉,蓝妹大赞啊❣️ —铺头仲整左个Mon播住短片,模拟系火车车箱里面望出窗既情景,又系小心思💖—我地净系欣赏Menu都搞左好耐,终于入正题啦!🤣食之前大家要知道一样野喔,就系佢既食材都系每日新鲜入货既,保证新鲜唔会成阵雪味👍黑墨鱼筒西班牙海鲜饭海鲜既份量相当多,虾、青口、带子、鱼柳同墨鱼筒,可以话每样鲜味都十足,全部都有煮过/煎过先,令到食材更香更入味😉 。蓝妹最钟意系只虾(冇错啦,蓝妹系唔钟意食虾既,但都觉得佢最好食),男朋友最钟意青口

黑墨鱼筒西班牙海鲜饭
海鲜既份量相当多,虾、青口、带子、鱼柳同墨鱼筒,可以话每样鲜味都十足,全部都有煮过/煎过先,令到食材更香更入味😉 。蓝妹最钟意系只虾(冇错啦,蓝妹系唔钟意食虾既,但都觉得佢最好食),男朋友最钟意青口,大家唔洗争😜
饭粒比较硬,唔会好似意大利饭咁,粒粒都有咬嚼感。不过蓝妹觉得太油啦,一路食一路有层油系面,虽然系好香,令饭粒唔会黏埋一齐,但如果可以少啲油份就更好啦😖

西班牙伊比利亚黑毛猪梅扒(全橡级别)—迷你甘蔗,烧栗米
比起个饭,呢个真系好推介💯虽然只系得4旧,但系厚身啖啖肉嫁🤗
黑毛猪肉既油脂分布好好,每一旧食落去,肉既鲜味同膏既油脂味相当配合🤤
侍应介绍话旁边既酱汁系肉汁,偏甜,但系超好味,蓝妹可以就咁食啲汁😜本身猪肉已经用盐腌过,好够味,可以单食,或者加肉汁食都好正😌

Uji Matcha Latte
Uji Matcha Latte
蓝妹次次饮完Matcha Latte/ Green Tea Latte都会训唔著,今次听到侍应话呢杯系冇咖啡因,唔知死又叫黎试。🙄
画花系例牌野,靓既。饮落去,始终都系好多绿茶粉,好涩。不过奶味都算浓🙂
蓝妹到而家都未饮过一杯觉得真系好饮既Green Tea Latte,系咪一定要有少少粉先系正常嫁呢?蓝妹唔会放弃,会努力去揾一杯好饮既😤

一晚过后,蓝妹除左回味猪肉之外,亦好记得果到既细节心思位。今次乘搭住呢架火车,真系带比蓝妹几特别既回忆。💖
2018-07-25