2024-07-04 68 浏览
听朋友介绍,朝天门系重庆非物质文化遗产,系中国十分有名既重庆火锅店, 今日就同一班朋一齐黎试吓。我地今次订左包房, 咁就可以唱K 加打边炉,最低消费都只系$5000,就可以有美食, 亦可以尽情唱K😍餐厅系兰桂坊, 招牌十分抢眼, 好容易揾到, 室内嘅装潢亦都好有气派,古息古香餐厅既服务态度好好,店员好主动推介招牌菜式同食法, 外套亦可帮忙暂存,防止吸味, 十分细心点完菜后, 唱K既设置都准备好, 歌曲嘅选择都好多,而且音质唔错, 唔输专业既唱K店舖餐前小食分别有合桃片,麻花条和红枣焦香酥肉我地加左一份重庆有名既小食,焦香酥肉, 酥肉外皮炸多酥脆,内里仍然保留肉汁,更可配上辣椒粉食用,多一重风味火锅汤底我地选择左三味锅, 分别系红汤,菌汤同蕃茄汤,红汤可以选择少辣,适合香港人口味。餐厅嘅汤底标榜无味精,开始打边炉前, 可以先饮用菌汤同蕃茄汤,蕃茄汤味十分浓郁,而菌汤则清新开始打边炉嘅时候,餐厅会每人俾一片方包, 方包有助吸走多余既红油, 适合注重健康嘅香港人, 值得一赞鲜毛肚毛肚切得好薄身,只需煮10秒, 即可食用, 咁样可以保留毛肚爽脆既口感,而且毛肚十分吸汤, 放入红汤,好惹味👍🏻烽
餐前小食
餐前小食分别有合桃片,麻花条和红枣
三味锅
烽火戏猪喉
摆盘做得十分出色, 要黎打卡一流!猪喉指心藏血管,餐厅将佢切成一间间,令到食起黎都唔会觉得韧
玫瑰鲜牛舌
牛舌砌成一朵朵嘅玫瑰,十分美观, 而且牛舌系采用牛舌芯,油脂分布平均,入口爽弹
精品翼板肉
翼板肉牛味香浓, 唔会太肥, 钟意食牛味浓嘅朋友一定钟意食
炸鱼皮
餐厅除咗有重庆食材外, 仲加入左港式食材,配合返香港人口味,炸鱼皮十分香脆,配上汤汁食,真系一啖接一啖

同朋友打完边炉后,仲可以留低再唱多阵K先走,今次真系玩得好尽兴,又有美食又好玩,同行嘅朋友已经即刻约定下一次再黎😋
餐前小食
三味锅