2017-11-15 277 浏览
一讲起去荃湾食野,我第一时间谂起沙咀道大鸿辉中心。因为呢栋大厦已经变成美食天堂,而且有大量火锅或放题食肆进驻。今日我地揾到呢间新开张嘅鲜一夜私房菜火锅馆,试新野,我最钟意架啦。而家如果食肆只用任饮任食黎做卖点已经唔够啦,咁火锅仲有咩新玩法呢?今次鲜一夜火锅馆推出「一夜皇御」套餐,细心睇下,原来系有「鲍参翅肚」,而且原价$268/位,而家新张期内只需$248/位咋。坐低再慢慢睇清楚先,原来有五色刺身拼盘、花胶翅炖汤、鲍汁扣海参/鲍鱼、安格斯肥牛、航母海鲜拼盘等等。全部都系贵价食材,听见都流晒口水啦。打头阵嘅系养颜花胶翅炖汤,每位都有一碗。碗碗都有花胶,而且个汤身够杰,汤味够晒浓。绝对唔系沟水沟水再沟水嘅货,非常足料。好想饮多一碗呀。海参炆得够晒淋,又够爽口弹牙。原只鲍鱼,配上鲍汁,口感同味觉都满分。五色刺身拼盘有晒三文鱼、希灵鱼、北寄贝、甜虾及带子,最最最惊喜嘅就系竟然有三文鱼腩,啱晒我呢个三文鱼怪。另外其他刺身都好肥美,又够新鲜。接住就轮到鸡煲出场,我地拣左少辣。鸡肉够滑而且够晒惹味,份量都几多,最重要系佢唔系果啲越食越辣,越食越口渴果啲鸡煲。食完个鸡煲,店员好快手咁换左我地一早拣好嘅
一讲起去荃湾食野,我第一时间谂起沙咀道大鸿辉中心。
因为呢栋大厦已经变成美食天堂,而且有大量火锅放题食肆进驻。

而且原价$268/位,而家新张期内只需$248/位咋。

养颜花胶翅炖汤
打头阵嘅系养颜花胶翅炖汤,每位都有一碗。碗碗都有花胶,
好想饮多一碗呀。

鲍汁扣海参及鲍鱼

五色刺身拼盘
五色刺身拼盘有晒三文鱼、希灵鱼、北寄贝、甜虾及带子,
最最最惊喜嘅就系竟然有三文鱼腩,啱晒我呢个三文鱼怪。
另外其他刺身都好肥美,又够新鲜。

奇妙鸡煲
接住就轮到鸡煲出场,我地拣左少辣。鸡肉够滑而且够晒惹味,
份量都几多,最重要系佢唔系果啲越食越辣,越食越口渴果啲鸡煲

杏汁猪肺汤
食完个鸡煲,店员好快手咁换左我地一早拣好嘅汤底--杏汁猪肺汤。
而家屋企少煲汤,仲要系要花时间洗嘅猪肺汤更加少煲。
个汤够晒白,杏味很重,猪肺洗得好干净,饮落有种清新嘅感觉。

等紧个锅滚嘅时候,又系去攞汽水同预备酱油嘅时间啦。汽水系任饮,款式都几多,任君选择。

安格斯肥牛
安格斯肥牛--色泽分明,肉质嫰滑,渌几秒就食得,爽呀。

航母海鲜拼盘
今日另一重点项目--航母海鲜拼盘。每日有5-7款时令海鲜提供,包括
(大蚬、蛏子、细蚬、海虾、鲍鱼、鲩鱼片、日本蚝、贵妃蚌)

日本蚝同贵妃蚌都够晒大只,全部都好新鲜,唔驶其他调味料,净系食佢份鲜味已经够了。

食完份航母海鲜拼盘已经7788啦,店员递上其他火锅配料比我选择,仲有成30几款添。
但我已经饱了,最后只拣左个响铃卷,因为呢样系我每次火锅必食嘅,贪佢可以吸收晒全晚火锅嘅精华,
等我可以回味一下。

食完呢餐火锅,先发觉打边炉都可以好高质。鲍参翅肚绝对唔系酒楼嘅专利,
呢度鲜一锅都比到你,黎紧呢个冬天想打边炉,又多个选择啦。
养颜花胶翅炖汤
鲍汁扣海参及鲍鱼