2017-08-26 9727 浏览
呢间餐厅环境好舒服, 但可能因为系开放式喇, 所以假日嚟到呢度high tea都冇咩人. 因为靠嘅就系几把大风扇, 喺炎炎嘅夏日真系唔系个个顶得顺 😂 我就系拣咗呢份premium high tea set, 有咸点又有甜点, 仲包埋餐饮添 ~用鸟笼嚟装住啲食物, 分别有5层, 底层就系咸点, 而上面4层分别系唔同嘅甜品, 整个摆盘好靓 😍先由咸点开始~ 第一口品尝嘅系西班牙黑毛猪火腿配蜜瓜, 清爽嘅蜜瓜配上咸香嘅黑毛猪, 单系第一份食物已经觉得呢份high tea set 好唔错啦 再嚟嘅系蟹肉三文鱼子配迷你薄饼.唔单止造型靓, 清甜嘅三文鱼子蟹肉配上如热香饼松软口感嘅薄饼, 整个配搭得好好.看似普普通通嘅蟹肉西芹三文治, 本来都冇咩期望嘅. 但用咗蟹肉配上西芹, 食落又出奇地几好味㖞,呢个看似普普通通嘅法式烤芝士火腿三文治估你唔到又几惊喜, 改用嘅厚身火腿, 加埋带点脆嘅外层, 份外有口感!食到中途饮返杯冻cappuccino解解暑先, 因为已经开始feel到愈饮坐愈出哂汗~ 🙄终于到甜品啦~ 我哋先由底扫上去 💪野莓馅饼 (左), 喺我眼中嘅焦点位系底层嘅朱古力窝夫, 入面仲隐藏

再嚟嘅系蟹肉三文鱼子配迷你薄饼.

终于到甜品啦~ 我哋先由底扫上去 💪
野莓馅饼 (左), 喺我眼中嘅焦点位系底层嘅朱古力窝夫, 入面仲隐藏住朱古力酱, 劲rich~
苹果酱松饼 (右), sorry, 对我嚟讲甜咗些少...
蓝莓蛋糕 (后),  入面有唔少蓝莓粒, 松软浓郁, 都唔错嘅.

焗青柠芝士蛋糕 (前) , 有淡淡嘅青柠味, 正正路路嘅一个cheesecake甜品.
Canelé (后), 第一次试到呢个传统法式糕点, 系用云呢拿同Rum酒制作, 再加上焦糖外层, 口感软软, 但唔系我杯茶  🤣 另外后面仲收埋咗两粒Macaroon.

终于到最后的两个甜品啦, 其实个口已经食到好甜好甜~
黑糖栗子卷 (左), 唔会太甜㖞, 栗子味都几出, 不过我唔系栗子嘅FANS 😬
杏仁忌廉馅饼 (右), 钟意食nuts嘅我, 估唔到最后呢份甜品我又几钟意㖞, 系酸甜嘅杏仁味忌廉配埋脆脆饼底.

就系呢5款咸食同8款甜食, 再加埋杯Rose Wine. 唔觉唔觉一坐就接近三个钟 ~

不嬲食开High Tea Set, 甜品永远系主角, 呢度甜品都ok嘅, 不过咸食就加唔少分.
当然最重要这个环境, 呢度坐得好relax好舒服. 等秋凉之后, 可以约闺蜜再嚟TEA过~