2017-01-18
炑八韩烤晌黄大仙开咗新店,仲用韩牛做主打,呢日就同朋友嚟试吓。入面嘅环境光猛,每张台都有抽油烟囱,有啲台就系油桶凳。有啲就系四人卡位。装修方面就有啲咖啡店嘅感觉。每个角落嘅陈设都略有不同,呢个位就好似人哋屋企嘅书柜,侧边仲贴咗韩国明星海报。墙上嘅图案都几多款。例如系呢个,标示咗一只牛唔同部位嘅韩文名呢!我觉得呢块黑板嘅烤肉图案好得意。同好多韩式烧烤一样,呢度有提供前菜嘅,其中嘅大豆芽就有麻油香、昆布入面嘅酱汁微甜,仲有生菜、青瓜、甘笋用嚟同烧肉一齐食,而且某啲前菜系可以同侍应要求refill,大大提升蔬菜摄取量,呢点系我对韩式烧烤印象唔错嘅原因,同埋食多啲菜感觉都唔会太腻。酱料方面就已经预先放晌台上,由食客自己斟嚟用。酱油、海盐同大酱,不过呢晚都系食肉嘅原味,都无乜点用过呢!餐厅有两本餐牌,呢本主要系餐厅嘅推介菜式,其中有啲仲只系黄大仙店先有嘅。呢本就系餐厅嘅全部菜式,烧肉细分咗牛、猪、鸡同海鲜类等,另外仲有其他韩国菜式、甜品同饮品。同一般韩式烧烤一样,餐厅采用嘅系好似龟背咁嘅铁板。餐厅系直接由韩国进口韩牛,餐牌入面仲指采用嘅系最顶级1+同1++级别嘅短角金毛韩牛,质素等同A5和牛,呢
韩牛珍贵部位拼盘,用咗木块造型嘅盘当系碟,玩味十足,中间就有三色椒、磨菇、洋葱同番茜。拼盘入面嘅韩牛分别系贝身肉、西冷扒、肩胛肉同牛五花肉,每个部位嘅油脂分布都略有不同,有比较软嫩嘅、有有嚼劲嘅,牛味浓郁可口。 铁板除咗可以整烤泡菜蛋同芝士粟米之外,仲有个细细哋嘅网架,既可用嚟摆未能即时食嘅肉,又可以用嚟保温,当然牛肉要尽快食,唔系嘅话余温有可能会令肉质过熟,咁就会影响口感。 食烧烤时可以用生菜包住食,又或者按自己喜好加唔同嘅前菜同酱料一齐食。
高身杯最下层系士多啤梨沙冰,中间同最上层就用咗鲜忌廉同鲜士多啤梨点缀,实际卖相都唔弱。士多啤梨微甜唔过酸,下层嘅沙冰打得细碎,味较人工化但可接受。不过建议最好将杯上面嘅士多啤梨食晒先,过程亦要快速咁进行,如果唔系会有跌落嚟嘅可能,而且一杯份量都唔少,同朋友share就啱啱好。 炑八韩国红豆冰沫,其实已经唔系第一次试呢款冰品,晌其他地方食过相类似嘅,觉得配搭上比较稳阵,所以就叫嚟一齐食。 佢系用麻糬、红豆蓉、杏仁片、黄豆粉同牛奶冰沫组成,冰沫入口即化,中间仲捞咗啲麻糬,因为佢本身已经有甜味,所以都无再淋炼奶,有时简简单单无太多花巧反而可能仲好。
走𠮶阵身上无乜油烟味,唔错呀!