2017-04-20
情绵绵,软绵绵,意绵绵,暖绵绵,爱绵绵,纠纠缠,绕绕缠,绵绵缠,缠缠绵,痴痴缠。写歌词咩,哈哈!其实,我只系想勾画出一碟炒滑蛋嘅风姿绰约,所绽放出来嘅优雅气质和柔美体态。无论你食滑蛋虾仁或者滑蛋叉烧或者滑蛋其他, 记住:个主角永远系炒滑蛋,而唔系叉烧、鲜虾或者其他。一碟靓嘅炒滑蛋,一定要够软,够嫩,够滑,够暖,不可过油,不可过火。仲要一定要够多,要完完全全挂满唒只鲜虾,先可以展现出滑蛋嘅丰满身段,体态撩人,贴贴服服,如何将一只鲜虾征服!😂😂😂咁我哋去返现场,问吓啲现场观众,请问呢碟滑蛋小姐够唔够靓女呢? 「靓到晕,冇得顶,未见过咁靓,未试过咁正!」现场观众嘅反应系一面倒,睇嚟系众望所归嘅大热门。咁啱见到梁师傅,我忍唔住要即赞:梁师傅好嘢,未食过咁靓嘅炒滑蛋。梁师传笑逐颜开,带点自信同我哋讲:「 炒滑蛋系龙田师傅亲自传授我的,炒滑蛋系师傅嘅名菜之一,唔可以失礼㗎!」原来系龙田师傅高徒,唔怪得知啦!龙田师傅可谓中菜厨师界嘅传奇人物。当年,贵为钻石酒楼总厨,但同时间龙田师傅亦系15间酒楼嘅总厨,一人骑十五间酒楼,厉害吗?服未?后生一辈可能都未听过钻石酒楼,真可惜。当时,钻石酒楼虽未至系最高级
后生一辈可能都未听过钻石酒楼,真可惜。当时,钻石酒楼虽未至系最高级,但其实系禾秆冚珍珠。钻石酒楼的其中一个创办人就系镛记酒家老板甘穗辉先生,所以识食嘅都知,钻石嘅烧鹅其实都几好食,钻石个烧鹅炉都系有驳烟囱㗎。镛记行一线,钻石走二线,玩哂啦。加埋龙田师傅坐镇,炒滑蛋、柱侯牛腩、炆班腩,直情系经典啦!我记得我好细个,真系好细个𠮶阵,成日跟老豆去钻石酒家饮茶,都系见佢叫斑腩饭,而家知点解啦,细个𠮶阵时识鬼欣赏咩!
去返现场,原来滑蛋小姐已经攞咗冠军,颁埋奖,谢埋票,来个美人照镜,全碟清哂。点解,一啲都唔留番畀我?
此时,一个好靓仔嘅荣总,咬住支牙签撩吓排牙,一副赵完松嘅样子,小小嚣咁讲:「见到靓女梗系要快手啦,十吓十吓!」😭😭😭😭