2024-09-19 66 浏览
好耐冇食串烧,朋友介绍旺角新开嘅串烧居酒屋蕾,主打备长炭火串烧,尤其以烧鸟(烧鸡)同埋内脏做得好出色,而且仲有超过80种清酒可以拣,系趁中秋节过去试吓顺便当做节啦 🤭梅子蕃茄、蒲烧鳗鱼玉子烧前菜首先叫咗个梅子蕃茄,酸酸甜甜好清新,另外叫咗个蒲烧鳗鱼玉子烧,个蛋仲整得好滑,中间包住好 juicy 嘅蒲烧鳗鱼,食完成个人超开胃 😍鸡皮、盐烧手羽、提灯、自家制月见鸡肉棒既然佢地主打烧鸟,咁当然要叫返啲鸡嚟试吓啦,鸡皮烧得好香脆,而且焦焦地嘅边食到有炭火嘅香味;盐烧手羽就控制得火候啱啱好,鸡翼全熟之余亦都仲好滑 😍 讲到鸡内脏,今次我哋就试限量供应嘅提灯,成日听人讲睇人打卡就多,今次真系第一次试,所谓嘅提灯就系鸡嘅输卵管、卵巢同埋鸡芯,拎起上嚟就好似一串灯咁样,卖相好得意,食落口每个部位嘅口感都好唔同,整体都算烧得好香,虽然事先知道咗佢哋系鸡嘅乜嘢内脏,不过真系比想像中易入口同好食 🙌🏻另外再叫咗个自家制嘅月见鸡肉棒,鸡肉里便混合咗少少软骨,所以个口感好得意,点埋充满着蛋黄香嘅遇见汁,都几好味 😋豚肉鹌鹑蛋、豚肉泡菜卷、牛舌芯、烧白鳝另外猪、牛同海鲜都各自叫咗少少试吓,佢哋呢个炭火烧真系好正

梅子蕃茄、蒲烧鳗鱼玉子烧

鸡皮、盐烧手羽、提灯、自家制月见鸡肉棒

豚肉鹌鹑蛋、豚肉泡菜卷、牛舌芯、烧白鳝
另外猪、牛同海鲜都各自叫咗少少试吓,佢哋呢个炭火烧真系好正,烧出嚟嘅肉好香好惹味,而且仲keep住非常之Juicy 🫶🏻 烧白鳝都非常之肥美,外面烧到脆脆地,入边嘅肉仲非常之嫩,一啖咬落去劲多汁,好正 🤤

豚肉生菜卷、翠玉瓜、粟米、车厘茄
当然都有试蔬菜啦,我觉得个豚肉生菜卷好特别,外面嘅豚肉烧到刚刚好,又嫩又多汁,同时间里面嘅生菜都仲keep到好新鲜,食落去仲食到生菜𠮶种清甜嘅味道,成个卷劲Juicy 🤤 另外翠玉瓜都好有惊喜,估唔到厚切嘅翠玉瓜烧完都仲咁多汁,再加上面头加咗啲椒盐,成件事惹味咗好多 😍

梦王蛋饭
最后叫咗个梦王蛋饭,饭入面加咗劲多葱,啲葱仲要劲Fresh,清清甜甜咁,加埋好Creamy嘅梦王蛋同酱油,成件事好Rich好好味 😋

呢度嘅清酒吧有超过80种清酒可以选择,最特别嘅系佢唔使成支开晒,可以 by glass 或者by table咁叫,今次就试咗大雪溪,呢一支系冇经过消毒嘅生果,比平时饮开嘅清酒冇咁甜,都几特别几好饮 🍶