2024-01-12
出嚟食饭,最开心就系同三五知己围住一枱,煲个暖笠笠嘅火锅,畅谈天南地北。今次我就黎到个人氹氹嘅日式涮涮锅店,一试就爱上啦!👍首先就系汤底,虫草花鸡白汤清新扑鼻,啖啖都感受到滋味,实在系提气养颜;而𠮶个沙嗲汤,香浓得嚟唔腻口,肉类或者菜装入去一煲,出嚟嘅味道真系无得顶!😌捞啲牛小排上嚟,见到个纹路分明,肉质润滑得滞,一咬落去牛味四溢,简直系太震撼。仿似𠮶阵嘅口感绵绵地,在口中慢慢散开。美国黑豚肉同样爆灯,肉质爽滑肥瘦相间,用麻酱轻裹一下,咩话咁好食。😋落场嘅都系啲台湾特色丸子,锅里一转眼融入左沙嗲嘅香气,麻香贡丸同芝心牛肉贡丸,各有特色,随意一啖都满载弹牙同鲜味。至于呢啲炸鱼皮、麻辣鸭血之流,卖相晶莹,味道得意,绝对系夜晚捞锅嘅小确幸啊!再晒就系海鲜,尤其系鲍鱼同带子,鲜甜得嚟肉厚汁多,唔单止直接涮食,仲可以提升汤底层次呢!🤤总之,呢一餐食得我心满意足,出嚟食饭唔单只为左填饱肚,更系要享受其中嘅每一刻,感受食物带来嘅满足同欢乐。下次想大快朵颐嘅时候,我一定会再黎!🍲🥢🎉