2020-11-29
最紧要一家人开开心心团聚食餐饭,无论团年饭抑或生日饭一样都咁重要,如果太多亲戚好难在家中煮饭,出街食就要预早订位喇。今次请妈妈食定个提早生日饭,精选左间之前都食过嘅高质烧味店比佢试试。.事隔咁耐都冇去过门面都系一样咁光鲜,阔落,虽然因为疫情嘅关系人流明显唔系太多,但系就会有安心嘅距离空间感俾你去放松放心食用。餐厅都跟足政府规例做好安全措施每张枱有1.5米距离。而且入餐厅之前都要量度体温,消毒设施都做得好足。自行用热水洗干净碗碗碟碟就开始点野食啦。餐牌依旧多图睇,又有说明,挺欣赏的。可以放下餐牌然后慢慢享受晚餐,茶界每位$8👍🏻基本上咩茶款都有齐晒。深井烧鹅为名▫️叫咗深井烧鹅例牌四份一只$160佢标明色泽红润,皮香肉嫩,鹅味浓浓郁,嚟到果然真系图文相符,仲解说选用清远黑鬃鹅,入面每一只鹅都好悉心饲养,前前后后都有90日饲养期,游水、放养、食天然野菜、谷米等。一手包办,所以相信控制品质呢一关对佢哋嚟讲一啲都唔困难。运嚟到店舖用祖传秘方,明火烧烤。出炉红当当,去到我面前,更是散发油光极为吸引!深井烧鹅仲会配上一只酱俾食客慢慢沾起来食用。味道如何,话你知啦😇 趁热食,肥厚又嫩滑的烧鹅,当中皮脆
深井烧鹅为名
▫️叫咗深井烧鹅例牌四份一只$160
味道如何,话你知啦😇 趁热食,肥厚又嫩滑的烧鹅,当中皮脆肉香更是很多人的心头好。鹅皮酥香,油脂丰盈不腻,外皮当然愈脆愈好,但系呢度都做到我喜欢嘅表皮。吃落有浓郁鹅味,肉质嫩滑,不韧、不干。
呢个价钱都算对得起呢度菜馆嘅名称。【裕。鹅庄】。
通常配以甜酸酱汁食用,但我认为不点也没有太大变化。
另一重点「烧味」
▫️点咗烧味双拼「蜜汁叉烧配脆皮烧腩」$138
如果呢两样唔想拣可以选择贵妃鸡或者豉油鸡都得。但因为我系非常非常喜欢食叉烧嘅关系所以一定唔会掂呢个叉烧同埋见到橱窗嘅烧楠仔都几靓,即刻二话不说拣咗佢哋。
叉烧红彤彤外皮闪著蜜汁的亮泽,微㶶的位置散发著炭火香气,咬下去肉味香浓,伴随阵阵猪油的甘香,这种粗犷的佬味直令人神往。最喜欢就是叉烧带点㶶边,超好吃的。
而这里的烧肉亦不错,对比叉烧我更为推介烧腩肉,肥瘦层层相间分明不得止,当烤好后,脆皮上会有很多的泡泡,用刀背敲敲脆皮,硬壳般的脆皮会发出梆梆声,恭喜你,有碟靓既脆皮烧肉喺你面前啦。
一口咬下去,咔嚓,嗯,表皮酥脆、松脆,入口轻咬就有一种脆化掉的感觉。这种就对了!太爽啦。
▫️福建炒饭 $168
主要在茶餐厅供应,但喺得呢到实有变化,感到这碟头饭颇为矜贵。入面一眼望到就系几只大虾,呢碟炒饭比想像中大嘅亦都系一个碟令我觉得价钱贵少少都值得嘅菜式。
福建炒饭落油炒香蒜茸、冬菇粒、甘笋粒及菜心粒,加入虾肉粒及鸡肉粒略炒,食材非常丰富。饭粒分明、爽口弹牙的美味炒饭,是考功夫及手艺之作,据闻也是厨师入职的必考技巧,可见炒饭在饮食界的地位举足轻重。其实要炒出又香又靓的炒饭,真系唔简单,我都好耐冇食过咁好食嘅炒饭了。
在优雅的环境下,尽情的、吃完一啖又一啖炒饭。
两次到来,我们都点了深井烧鹅,每人平均消费都只是二百多元,但已可享用烧味、炒饭 ,阵容虽没有鼎盛但妈咪非常满足!妈咪满足我就满足了!