2012-01-06 226 浏览
铜锣湾登龙街新翠华嘅炭烧煲仔饭,早已闻名,可惜一直都未有机会尝试;至于北角渣华道市政大楼嘅新翠华,听好友讲,水准一般,楼面伙计虽与登龙街一样,但听闻厨房嘅主理人并非登龙街嘅明哥,所以一直都提不起兴趣;今天,好友专程叫埋我去筲箕湾东大街嘅新翠华试菜,终于有机会一尝明哥嘅手势。虽然新翠华嘅地址喺筲箕湾东大街40A东兴大厦地舖,但实际位置并唔喺东大街入面,如果你身处东大街中间嘅天后庙,只要背著天后庙向前行,穿过一个公园仔后,左手边就系新翠华;如果你搭港铁,就更加简单,喺筲箕湾站B2出口,上咗地面后,再向前行两、三个舖位就到,并唔难揾。眼见新翠华招牌上嘅「华」字,贴有一张红纸,本以为此店刚开业不久,及后听明哥讲,原来此店已经开业差不多一年,登龙街店于2010年年中结业后,于同年年尾,明哥就喺筲箕湾东大街开咗此店,继续其煲仔饭生涯,正如舖面所写「煲仔饭返嚟啦」;至于点解个「华」字会贴上红纸呢?原来新翠华收到翠华嘅律师信,要求改名,因其名称类同,有盗用或影射之嫌,明哥为免麻烦,所以决定改名为「新翠雅」;其实新翠华与翠华都存在了一段长时间,正所谓「河水不犯井水」,大家各有各做,但为何时至今日,大财团

点解个「华」字会贴上红纸呢?
,正如舖面所写「煲仔饭返嚟啦」
,因其名称类同,有盗用或影射之嫌,明哥为免麻烦,所以决定改名为「新翠雅」;其实新翠华与翠华都存在了一段长时间,正所谓「河水不犯井水」,大家各有各做,但为何时至今日,大财团就要欺压小老板,迫令其改名,否则将告其侵权,是否有钱嘅,就可以欺压无钱嘅
,又或是「可以共患难,唔可以共富贵」呢

讲返今晚嘅菜色,全权交由好友发板;先来嘅系
胡椒猪肚花甲($78),当伙计奉上枱时,已有一阵浓烈嘅胡椒味,相当吸引
,虽然卖相普通,但锅内食材都颇丰富,汤底呈奶白色,呷了一口,除了胡椒嘅辣味外,仲有少少酸味,无错,系酸菜嘅味道
,大辣中带少酸,胡椒辣味虽浓,但绝无盖过酸菜嘅酸味,份量调配恰当
;猪肚与花甲份量适中,猪肚爽而不靱
,只可惜花甲偏细,唔够咬口
,若能用上大只些嘅花甲,相信更能增加汤嘅鲜味;汤底仲有粉丝,尽吸汤嘅精华,唔错
;因今晚天气颇冷,用不锈钢煲上枱,所以好快就凉了,汤唔够热,就唔好饮,若转用砂锅或加个炉头座热,相信会更加滋味
胡椒猪肚花甲,一阵浓烈嘅胡椒味,相当吸引,只可惜花甲偏细,唔够咬口
铁板八爪鱼($78),顾名思义,当然系用铁板上,上枱时,热腾腾,洒洒声,烽烟四起,火喉十足
,一大碟八爪鱼夹杂著洋葱和青葱,颇惹味,急不及待,夹了一口八爪鱼,咦,好似比较靱
,再夹多一件试真d,都系靱
,我哋相信八爪鱼应该煮得过火,所以太靱,反而洋葱和青葱则没有过火的情况,够惹味,非常吸引
铁板八爪鱼,煮得过火,太靱,反而洋葱和青葱则够惹味
跟著,就来
香辣鸡煲($100半只),呢个鸡煲就有炉头跟上,老板娘仲亲自为我哋奉上,叫我哋唔好打开煲盖,转头会帮我哋「翻一翻」,并强调此鸡煲不需加水烹调,烹熟后,自然会有汁挤出来
;转过头,老板娘就过来为我哋「翻一翻」,一打开煲盖,一片青绿,亦闻到一阵青葱味,隐约中亦闻到一阵辣香,不过并唔强烈,老板娘拿起筷子,翻了一翻,辣味顿然蜂拥出来,非常吸引惹味
,老板娘再次将煲盖盖上,叮嘱我哋等多两分钟才可食;我哋一边倾,一边等,不经不觉,过咗两分钟都唔知
,老板娘见我哋仲未打开煲盖,专程走来看过究竟,煲盖打开,果然非常惹味,一阵浓烈嘅辣香,随著热气涌出
,见煲底的确有d汁,唔觉得太干身;夹了一件,入口惹味,除了辣味外,仲有一点沙嗲味,够香口,只可惜鸡肉唔够滑,有些嚡
,可能刚才焗得太耐所致
;因为我哋选择少辣,所以明哥刻意加多些沙茶酱,我个人觉得唔错,几香口惹味,但同行友人则比较喜欢原本嘅辣味,相信会比较爽劲,可以食到真正辣鸡煲嘅风味。
香辣鸡煲,一阵浓烈嘅辣香,非常惹味
今晚嘅主角出场啦
,一个系新出品,南瓜墨鱼饼饭,另一个系最传统嘅鸳鸯肠饭;伙计先后放低两个煲,打开盖后,淋上明哥秘制黑酱油,再盖上煲盖,焗多两分钟就食得,今次我哋睇准时间,搭正两分钟就打开煲盖
,避免「过火」情况再次发生;明哥秘制嘅
黑酱油,呈深黑色,比一般嘅豉油杰身,咸度适中,微甜,与煲仔饭非常匹配
;至于
米,系采用青灵芝泰国香米,明哥话多年来都系向同一米商订米,曾经试过向其他米商订米,就算系同一牌子,但始终都不及原本𠮶间米商交来的香软,呢一份系明哥嘅坚持
;新翠华嘅煲仔饭,另一特色,当然系炭烧,意思系以瓦煲盛米,再以炭炉将生米煮成熟饭,瓦煲嘅特点在于煲面多气孔,受热均匀兼通气,加上炭炉嘅炭火,令煲内嘅白饭,加添一份炭烧味,至于饭焦嘅效果,则要视乎师傅嘅功力啦
正宗嘅炭烧煲仔饭
明哥秘制嘅黑酱油
先试
鸳鸯肠饭($50),润肠、腊肠各三条,几乎把整个煲面遮著,哈哈
,新翠华嘅腊肠和润肠,均非自家制,但绝非一般货色,两者都是粗身短少,不油腻但极香,有嚼头但唔靱,好食
;至于饭身,够干身,够饭香
,粒粒分明,加上腊肠嘅油份和秘制酱油,令饭更香、更滑,非常好食
鸳鸯肠饭,腊肠和润肠,不油腻但极香;至于饭身,够干身,够饭香
至于
南瓜墨鱼饼饭($55),系明哥今年嘅新作,听闻明哥不时都会谂些新菜色,令食客百吃不厌,呢一份创新嘅心思,实在令人欣赏,值得嘉许
;今年除咗南瓜墨鱼饼饭之外,仲有
上海黄鳝饭,但我哋人今晚人数唔多,所以只试食南瓜墨鱼饼饭;相比之下,南瓜墨鱼饼饭嘅饭身唔够干,连饭香都有所不及
,相信是缺少了腊肠嘅油香的关系,至于干身嘅问题,好友相信是由于墨鱼饼本身有水份,所以于烧饭过程中,令煲内水份增加,所以影响了饭粒嘅干身程度,若果可以加长些少烧饭时间,相信必定有所改善
;至于墨鱼饼,明显地见到白中带黄,但南瓜味侧欠奉,而且唔够弹牙
,未知是否加了南瓜蓉的关系,令原本应该弹牙嘅墨鱼饼欠缺应有的弹性,咬感不足,颇失色
相比之下,南瓜墨鱼饼饭比较逊色
两煲饭,高下立见,不消五分钟,鸳鸯肠饭已给我哋四人一扫而空
,饭焦更加是兵家必争之地,由于是炭炉瓦煲煮的关系,
饭焦拥有一种独特的炭烧味,加上明哥功夫了得,令饭焦焦而不㶶,入口香而不苦
,醮上明哥嘅秘制酱油,简直系极品
饭焦拥有一种独特的炭烧味,焦而不㶶,香而不苦
最后,明哥送上嘅,并唔系什么甜品,反而系一碟
黄金凉瓜,我哋四人,八目交投,大家都未敢轻举妄动,只因大家都已有八成饱,望著一碟炸物,大家又岂会食指大动
;倾吓,坐吓,又倾吓,终于有人夹起一件凉瓜,吃了一口,「好食㖞」
,突然间,大家都被这一句「好食㖞」吸引
,每人夹了一件,战战兢兢地放入自己的嘴巴里,果然好食
,入口并唔油腻,亦没有苦涩味,仲非常香口
,凉瓜相信系泰国凉瓜,所以并唔觉苦,带有少少甘味
,明哥用牛油推开咸蛋黄,再落锅炸香,外脆内软
,咸蛋黄嘅外皮,微咸、香口,入面嘅凉瓜唔太稔,有咬感,少少爽,的确好食
,有点似食天妇罗青瓜嘅咬感,分别只在于前者是醮咸蛋黄,而后者则醮炸浆;一件又一件,大家由当初你眼望我眼,至今食过不停,足以证明此碟小食确实吸引好食,绝对值得推介
今晚最大的惊喜,就是黄金凉瓜
我哋四人与明哥和老板娘边食边倾,不经不觉已坐咗两个钟
,向明哥和老板娘谢过后,我们亦告别离去
;席间,见不少客人都系熟客,明哥和老板娘亦忙于招呼,可想而知,新翠华嘅水准应有一定水平

今晚最大的惊喜
,就是黄金凉瓜
,至于煲仔饭,尤其是鸳鸯肠饭,亦有一定水准
,友人更谓绝对不逊色于登龙街时
,而且价钱相宜,大部份煲仔饭都只卖$50,最贵的,都只是$65,其他小菜亦大部份索价$50一碟,海鲜类则索价$68至$78,平均每人消费应不会超过$100,经济实惠
大部份煲仔饭都只卖$50,最贵的,都只是$65
2012-01-03
明哥秘制嘅黑酱油
大部份煲仔饭都只卖$50,最贵的,都只是$65
点解个「华」字会贴上红纸呢?
正宗嘅炭烧煲仔饭
今晚最大的惊喜,就是黄金凉瓜