2023-02-08
呢间PizzaExpress Pizzeria新开喺炮台山AIA Tower地下,以意式小酒馆为设计概念,而且楼底高比人舒适惬意嘅感觉~除咗有多款意式小食(cicchetti)、薄饼同主食,仲有超过 40 款精选酒款,吸引唔少附近嘅上班族同街坊客嚟聚首小酌享受美馔~𝕊𝕞𝕒𝕝𝕝 ℙ𝕝𝕒𝕥𝕖𝕤 :ᴏᴄᴛᴏᴘᴜs ᴄᴀʀᴘᴀᴄᴄɪᴏ 《 意式八爪鱼片冷盘 💲98》八爪鱼薄身好嫩唔会韧,洒上咗盐同橄榄油调味,亦放有橄榄肉~ʙᴀᴋᴇᴅ ʙᴀʙʏ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ᴡ/ ᴘᴀʀᴍᴇsᴀɴ《 芝士焗新薯配意大利蓝芝士酱 💲58 》薯仔焗得香脆内糯,蘸上香郁嘅意大利蓝芝士酱 好提味~ᴍᴇᴀᴛʙᴀʟʟ & ʙᴏʟᴏɢɴᴇsᴇ 《 意式焗肉丸 💲68 》肉丸大约有六粒,味道微咸,配上带酸嘅茄酱几惹味~ℙ𝕚𝕫𝕫𝕒 :ʜᴀᴡᴀɪɪᴀɴ 'ᴘɪᴢᴢᴀᴇxᴘʀᴇss'《 夏威夷薄饼 💲168 》好奇心下点咗呢个夏威夷pizza,想睇下喺PizzaExpress下有冇任何变奏。原来都有菠萝但只是少许,只要都是芝士、洋葱和parma ham,我谂意大利人唔会嬲挂😆𝕄𝕒𝕚𝕟𝕤 :ʟᴀsᴀɢɴᴀ ᴄʟᴀssɪᴄᴀ 《 肉酱千
𝕊𝕞𝕒𝕝𝕝 ℙ𝕝𝕒𝕥𝕖𝕤 :
八爪鱼薄身好嫩唔会韧,洒上咗盐同橄榄油调味,亦放有橄榄肉~
ʙᴀᴋᴇᴅ ʙᴀʙʏ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ᴡ/ ᴘᴀʀᴍᴇsᴀɴ
《 芝士焗新薯配意大利蓝芝士酱 💲58 》
薯仔焗得香脆内糯,蘸上香郁嘅意大利蓝芝士酱 好提味~
肉丸大约有六粒,味道微咸,配上带酸嘅茄酱几惹味~
ℙ𝕚𝕫𝕫𝕒 :
𝕄𝕒𝕚𝕟𝕤 :
ʟᴀsᴀɢɴᴀ ᴄʟᴀssɪᴄᴀ 《 肉酱千层阔面 💲148 》
热辣辣好吸引,千层阔面 之间嘅肉酱够多,表面又有芝士,惹味~
有加一服务费,另有💲8 open food 费用。
一行三人,平均每人$200,屋企人赞好味,下次会再嚟~