2021-03-28
朋友知我一向爱去茶记,推荐我试吓「四宝食堂」,不过,时间过吓过吓,无咗回事,亦完全忘记咗。早前,过嚟搞啲保险嘢,见到「四宝」就醒番起,今晚就喺专登约个旧同学聚一聚,食餐茶记便饭。 简洁嘅餐厅门面睇落好醒神,室内打横长形,主色调用上湖水绿,加上光鲜整洁,清爽舒服,霎吓眼仲有种优雅咖啡店嘅感觉,而唔似茶记。见到有食客食完,店员除收拾餐具外,仲会喷洒消毒剂清洁枱面,更感餐厅注重卫生。 虽然话喺茶记,睇完主餐牌就有种非一般茶记嘅感觉,因为,唔单止见惯见熟嘅港式嘢,如小食、炒粉饭面、小炒,仲有薄饼、滑蛋盖饭、特色拌面……等等。 另外,仲有一纸底面两页嘅晚餐,一面喺晚市常餐,另一面喺小炒晚餐,但要留意,后者话就话叫喺晚餐,但餐汤、白饭、饮品均要加钱另配,咁……就唔叫得喺餐㖞! 港式什扒 $98友人喺食肉兽,所以,一早就睇中啲扒餐,选呢一款有鸡扒、薄牛扒、火腿扒、司华力肠嘅港式什扒,佢话有啲缅怀感㖞。配埋薯角,果然喺大堆头,食到佢话好饱,质素亦都唔错,见条司华力肠鎅晒花,都俾高少少分。不过,佢话兜黑椒汁又唔使俾到咁大碗,此外,如能以铁板上就更有感。 喜哥葱油猪扒煎蛋饭 $62呢款喺朋友推荐我试,话块
呢款喺朋友推荐我试,话块猪扒劲大又松化,所以,就投其一票。哗!又果然真喺好大块,而且几厚身吓,冚晒成个饭面,的确,啲猪扒煎得甘香,咬落质感松化富肉汁,不愧喺店家嘅招牌推介菜之一;更俾咗好多葱油,而太阳蛋煎到蛋黄荡吓荡吓,啱晒我,蛋黄葱油捞饭,一流呀喂。
我个饭喺散点,唔包嘢饮,嗌热饮或餐汤就要加$5。热奶茶喺去茶记嘅一贯心水,呢度嘅奶茶都唔错,有茶香,唔单薄,口感亦算滑。 而友人就要咗冻柠茶少冰少甜,果然喺少冰少甜,兼够多柠檬。