2024-01-14
周日闲来无事去东岸公园行吓,回程时经过炮台山的艇街,看见一间在横街宁静的绿白咖啡店 Coffee Obession💚🤍 店舖座位只有大概10个,除了咖啡还有面包和蛋糕提供😋 本来只是碰巧经过,而且店舖内顾客都几多,顶唔住老板热情招手,就入去试吓佢杯咖啡☕️ 我哋问佢有咩Blend, 老板话为免影响咖啡质素,佢哋只系用SOE 豆,提供Columbia (nutty) 同 Ethiopia (fruity) + $5 嘅选择☕️就算系新客仔,老板都好热情咁同我哋倾偈,言谈间得知原来呢间小店喺大埔都有分店,而且老板自己本身系得奖咖啡师,所以手冲亦好有保证👍🏻 不过由于赶时间,我哋就嗌咗一杯Fruity Flat White $45同 House Ice Black $35试试👍🏻 所有奶啡用左明治的鲜奶,而佢嘅Mixing做得刚刚好令咖啡同奶混合得相当好,拉花亦结实,系一杯高质嘅奶啡☕️ 至于Ice Black,佢哋用咗cold brew 嘅方式去泡制,令到咖啡入口非常清爽顺滑,没有其他咖啡店的混浊👍🏻 如果下次有机会一定会到店试试老板嘅手冲,或者到大埔店打个卡😋👍🏻
店舖座位只有大概10个,除了咖啡还有面包和蛋糕提供😋
Fruity Flat White