2K
2011-03-12 24 浏览
10-3-2011近来差不多逢星期四晚都会到港岛东食 dinner, 睇了呢度食评好似不错, 今次嚟到炮台山试试呢度的越式三文治. 2 人叫了两份法包套餐 ($35; 跟一杯饮品) 及一份鹅肝酱法包 ($20) share 食, 整体虽然不及佐敦 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2056040) 同中环 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2048849) 𠮶两间, 不过都食得几满意的:-原味法包配猪肉: 法包烘得热辣松脆, 一咬即「剥落」, 结果食到成台都系碎屑 猪肉系薄切腩肉, 肥比瘦多少少, 质地有点「啫喱糖」feel , 不过都几滑溜; 其他配料有 standard 的渍红萝卜丝, 青瓜丝, 洋葱, 扎肉 etc, 最喜欢的亦继续系渍红萝卜丝, 清爽又酸酸甜甜, 实在开胃 黑麦芽法包配牛肉:「黑麦芽」法包一样热辣松脆及「剥落」, 牛肉扫上了烧汁, 质地有点似吉野家的又「一抽二 lung
龙眼冰好甜...
越式咖啡就几苦, 不过比预期中无咁啃了
猪肉法包几好食
牛肉法包更好食
鹅肝酱法包就好闻多过好食
10-3-2011

黑麦芽法包配牛肉:「黑麦芽」法包一样热辣松脆及「剥落」, 牛肉扫上了烧汁, 质地有点似吉野家的又「一抽二 lung」
, 不过食落肉味香, 酱汁亦惹味, 同酸爽蔬菜类配料一齐食, 比猪肉法包更好食.

鹅肝酱法包: 呢个就不及两份 baguette sandwich 松脆; 鹅肝酱唔会系好靓的货色可以理解, 不过份量又真系少咗 d, 结果只闻其香, 但未尝其味, 可惜.

饮品跟了冻越式咖啡 (加 $10): 朋友试完「囧」咗
, 我就觉得呢杯接近「疑似芽庄」同类出品的味道 (即系点: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2057195), 虽然仍然几苦, 不过越式咖啡嚟讲已唔算啃了.

龙眼冰 (好似加 $4) 朋友就话「ok 啦」, 不过轮到我试完「囧」咗, 因为实在好甜.

环境就比较「屈质」, 食完快闪好了.

每人 50 几蚊埋单, 食物虽然未到「值得专程来试」的地步, 不过嚟讲呢头的话都值得一试的.

>> 更多相关分享 @ http://locusttunghok.blogspot.com/2011/03/banh-mi.html
2011-03-10
猪肉法包几好食