2021-06-17
1989 浏览
呢年几真系homesick得好严重,唯有到处去日式铺头食下玩下,一解思乡之苦。天吉屋系一早bookmark嘅餐厅之一,平时晚餐实会大排长龙。所以今日趁公司要消假就喺闲日过黎撑枱脚。内堂可以直接望到厨房,睇见师傅落力咁烹煮,就佑呢度嘅炸物即叫即炸,品质有保证。呢度餐点只有5款,啱晒我啲有选择困难嘅麻烦友。一场嚟到,就梗系点呢度嘅主打啦,天幕御膳&天吉丼。两款都份量十足,绝对值回票价。落完柯打,即刻送上椰菜丝,冰冻又爽甜,再配埋甜柚子醋,开胃之余又解腻。食完炸物最啱再食多round帮助消化。天幕御膳有黑虎虾/海红鲷/软壳蟹(店员解释因为鱿鱼无货所以转呢个替补)/炸洋葱饼/茄子/南瓜/炸紫菜及四季豆等。每样都炸得香脆又唔油腻。呢个餐同鳗鱼饭一样有3种食法:原味/酱汁/茶渍饭,因为材料丰富,可以食匀全部食法。黑虎虾同鲷鱼炸完后甜味更突出,沾上少少萝卜蓉同酱汁,味道更丰富。炸衣做得好干身同松化,一啲油益味都无。日本过江龙果然名不虚传。仲有当然唔可以放过茶渍饭啦(~记得问店员攞高汤),觉得炸洋葱最啱用黎整茶渍饭,一丝丝洋不但吸满汤汁,本身嘅甜味同高汤十分配搭。招牌金赏天吉丼。同样份量爆棚,材料同样
招牌金赏天吉丼。同样份量爆棚,材料同样系黑虎虾/软壳蟹/海红鲷/茄子/南瓜/炸紫菜及四季豆,仲有只半熟温泉蛋。大大条嘅鲷鱼炸得啱啱好,内里仲好湿润。炸衣上嘅柚子皮碎除咗提香,仲可以中和少少油炸感,恰到好处。 炸紫菜绝对系画龙点睛之作,完全表现出师傅嘅炸功的确有一手。 各款食材同样炸得香口松脆。食丼饭最好味一定一定系珍珠米上淋上大量酱油,再捞埋个半熟玉子,咸甜酱香味加上蛋汁,真系无得弹。 另外,不得不提呢度嘅牛蒡渍物同牛蒡茶系加分嘅地方,不但开胃消滞,仲有助降胆固醇,最适合配黎食呢啲热气嘢。哈哈。
整体炸物同米饭味道都唔错,喺无得去旅行嘅呢段时间以咁嘅价钱,可以食到咁上下质素嘅炸物料理,绝对值回票价。一解思乡之苦。