2023-04-22 30 浏览
同朋友行开旺角想食日本嘢,系女人街揾下揾下,见到一间好有日本风味装潢嘅日本店,见到价钱又唔系贵,所以就入去试下。见到每日都有特价嘅食品,所以都有啲吸引,入到去店员就安排二维码畀我哋扫码点餐,见到食物方面都有唔少,例如串烧,沙律,寿司等等都有。朋友分别嗌咗一啲前菜,寿司,主菜同埋小食试下。三文鱼加州卷一碟有六件,六件大小适中,每一啖都系满足感,卷物非常足料。尤其三文鱼有一定厚度。除此之外,三文鱼表面亦有蟹籽作点缀,饭卷内玉子、蟹柳同青瓜,十分足料。食材新鲜,口感丰富,味道非常浓郁,其实唔洗点豉油同芥末,味道已经非常鲜甜清爽丰富。火炙三色丼内有三文鱼、帆立贝以及比目鱼各三块,全部加以火炙,配上一大碗珍珠米饭,份量充足,口感适中,而且食完真系有饱肚感。火炙后嘅三文鱼焦香且油脂更突出,肉质鲜嫩,入口即融,比目鱼就肥美爽口,啖啖焦香。帆立贝就烧至表面金黄色,大粒之余仲晶莹可口,鲜甜无比。另外叫咗一个天妇罗拉面,天妇罗拉面嘅拉面都系软硬度适中,而汤底就系用猪骨汤底,配上温泉蛋,温泉蛋都有流心嘅蛋黄。天妇罗都有唔同花款除咗有两只大虾之外亦都有茄子南瓜等等令到食材更加多元化,而且佢哋嘅炸浆都系十分之薄

另外叫咗一个天妇罗拉面,天妇罗拉面嘅拉面都系软硬度适中,而汤底就系用猪骨汤底,配上温泉蛋,温泉蛋都有流心嘅蛋黄。天妇罗都有唔同花款除咗有两只大虾之外亦都有茄子南瓜等等令到食材更加多元化,而且佢哋嘅炸浆都系十分之薄,咬落去好爽口,唔会好大阵油淋淋嘅感觉。

炸蚝有五旧,每旧都大大粒,用上吉列蚝嘅做法。味道新鲜酥脆,啖啖鲜味。表面亦唔会好油腻,金黄色的炸皮香脆,而且唔会话好厚嘅假期令到食粉多过食蚝,同时成功保留蚝肉嘅软嫩口感及鲜甜味。

蜜桃梳打气泡量非常足够,虽然用杯装,但有罐装汽水嘅容量,清凉解渴。有蜜桃香但又不会死甜。

面豉汤我觉得佢哋煮得都非常用心,除咗普通嘅海苔之外,亦都有其他唔同嘅红萝卜同白萝卜提升面豉汤嘅鲜味,葱花亦都系非常爽口,口感同埋味道都唔错。

见佢其实仲有其他唔同嘅主菜,下次都可以再试吓。
2023-04-13