2004-11-26
上星期同各Openrice 食家来吃﹐又系我第一个到。去到后﹐侍应问我﹐我话应该系两张大台﹐佢地便指我上楼上﹐上到去﹐我都唔知留姓咪﹐只知应该最大的台就是喇。坐左两分十秒零八﹐面包超人到﹐重买左鸡蛋仔﹐佢蛮话热会重好食的﹐不过我觉得有佢的热诚已经好好吃。第三个到的是Glass﹐上到黎似揾人咁样﹐但又唔知揾边个咁样﹐我就问﹐系咪揾Openrice呀﹐她话系﹐我就叫佢随便坐﹐好似我摆酒咁。*O^之后凉拌、Olivian、猪娜、专食和专太等人杀到﹐随后重有sweety加两位美女。三位美女同我地讲﹐第一间凤城原来响铜锣湾﹐近圣保禄学校﹐系一九四几年喇﹐而家北角呢家都四十几年﹐讲的时候唔似系睇书睇番黎﹐系自己亲身经历咁﹐重有个类似酒楼经理的人物﹐走来同sweety打招呼﹐真系有晒江湖地位。至于食物﹐我最钟意就系个头盘并盘﹐有齐我钟意食的﹔之后的小菜﹐差不多全是炸的。Foodking 话个过代表菜﹐糯米鸭﹐我就连惦都冇惦﹔因为太饱同之前的菜太油腻喇。KC 话凤城的菜以炸物为主﹐真系比佢炸中呀﹗﹗之后由于太多菜的关系﹐Foodking将个豆苗取消左﹐我好失望呀﹐我最钟意食菜架喇﹐好失望呀﹗