2022-08-20 27 浏览
最钟意食炸物,但要炸得干身、食材熟度啱啱好,系一件唔易嘅事!葵芳金子半之助日式餐厅令我大开眼界,虽然等上餐时间唔快,但觉得好值得等,因为实在太好味!今次拣咗上天丼和车海老软壳蟹天丼,见到炸物又高又多,遮哂所有饭,真系忍唔住打卡。餐厅空间颇大,配合开放式厨房,可以睇大厨点处理炸物!而且座位之间都够阔落,出入无咩问题,加上每枱都有胶板隔住,私隐度够高。套餐仲有渍物(腌萝卜及姜片),超开胃;另外仲有味噌汤,唔咸又够热;店员仲递上黑豆麦茶,茶叶浓又唔苦,口感厚醇。上天丼 HKD 118食材包括车海老、白新鱼、小柱鱿鱼天妇罗饼、海苔、荚豌豆同温泉蛋!白新鱼鱼味几足,肉质好滑又够厚肉,外脆内滑,好特别!整体炸物都系炸得干身、无「油益味」;而且炸物好薄身,好足料!车海老软壳蟹天丼 HKD 168材料好丰富,觉得呢个价钱真心抵食!食材包括车海老、软壳蟹、小柱鱿鱼饼、荚豌豆、海苔,仲有只温泉蛋。笃穿温泉蛋再捞埋饭食,识食一定咁食。先食车海老,虾劲长又厚肉,肉质紧致又弹牙,炸虾无咩可以挑剔;软壳蟹好厚肉又有蟹膏,食落外脆内软滑,鲜味、蟹味浓郁;最觉得特别系小柱鱿鱼饼,估唔到咁厚肉嘅鱿鱼,肉质咁滑又弹牙,熟

上天丼 HKD 118

白新鱼鱼味几足,肉质好滑又够厚肉,外脆内滑,好特别!

车海老软壳蟹天丼 HKD 168

笃穿温泉蛋再捞埋饭食,识食一定咁食。

软壳蟹好厚肉又有蟹膏,食落外脆内软滑,鲜味、蟹味浓郁;

最觉得特别系小柱鱿鱼饼,估唔到咁厚肉嘅鱿鱼,肉质咁滑又弹牙,熟度拿捏得太好啦!

成碗丼炸物口感层次多,干身又唔油腻。

而且饭粒好软弹又惹味,因为碗底有天妇罗秘传酱汁,捞饭惹味又唔咸,令人食唔停!