2019-06-05 553 浏览
「南丫岛日式车仔面,日式家庭设计,舒服坐坐,凉凉冷气。」今日虽然系平日,估唔到,南丫岛都有唔少游客,西人比较多,而岛上餐厅多数坚离地,不论海鲜饭店或是西餐,还请百元以上,除了那间冇冷气既碟头饭店。中午午饭时间,榕树湾大街散步着,选择困难症发作中,突然,右手边有人徐徐拉开大门,放眼是一间和食店。「啱啱开舖吗?」我道。「系呀,请随便睇睇。」老板娘说。我立马步进店内,做今日第一个客人。「栗堂」主要提供二三四𩠌车仔面,而老板娘有介绍,该店最自豪的是炸物,建议尝辣既朋友仔试下咖喱猪皮,车仔𩠌仲有唔少素食店先有既腐皮卷以及芋头鱼,厨师会帮客人另碟上。拣了咖喱猪皮、炸芝士肠、炸鱼腐,配猪骨汤米线,炸芝士肠同炸鱼腐非常有味,炸芝士肠外型好似便当既八爪鱼型肠,令人想一口食左佢。
「南丫岛日式车仔面,日式家庭设计,舒服坐坐,凉凉冷气。」

咖喱猪皮、炸芝士肠、炸鱼腐
咖喱猪皮、炸芝士肠、炸鱼腐