2022-05-07
🇭🇰文华厅·文华我哋之前已经住过㗎啦 觉得劲舒服 所以前排见佢有promotion 买一间房送一间房 就算复活节连假都系$2400我哋就book咗同朋友仔一齐黎玩啦😎我哋个package系包一间皇后像广场景观有少少海景嘅房 一间最普通既城市景观房 四位免费早餐 同埋$1000 dining credits 超抵😈😈不过间房同埋早餐我上次已经出过posts 大家可以揿入去 #rbystaycation 睇翻 今次主要就讲我哋超期待嘅文华厅午餐🤩·因为我哋食嘅时候仲系限二人一台 我哋同朋友仔要分两张台坐 所以相入边嘅份量全部都系一半嘅姐 唔系得咁少既🙊😂😂·香烤片皮鸭(半只) l 生菜片鸭崧 $688佢呢度个片皮鸭系好细心咁起晒所有肥膏 所以食落唔会好油腻 而且佢烧得好靓 鸭油好香 不过因为始终佢鸭油比较多 食一两件已经好够😏😈佢除咗传统嘅甜酱同埋青瓜京葱丝 仲有个甜酸汁蜜瓜同埋腌萝卜 呢个combo超级清爽 好解腻 我自己好钟意🤤🤤之后佢个二食我哋就拣咗生菜片鸭崧 估唔到佢分量超多 佢总共系有六大旧 而且入面真系全部都系鸭肉粒 配埋少少腊味 炒得超惹味🦆🤤🤤·脆皮炸鸡(半只) $398之
香烤片皮鸭(半只) l 生菜片鸭崧 $688
脆皮炸鸡(半只) $398
之后佢个脆皮炸鸡都做得相当唔错 佢个皮真系超脆 完全唔会油腻🐤而且佢𠮶调味系专登做到冇咁咸 可以比你自己再点淮盐同埋柠檬汁 点晒两样加埋劲正 而且佢鸡肉好嫩 不过我自己就觉得佢胸位会干少少 最好食都系鸡髀位😈😈
三元及第(笋尖鲜虾饺、黑椒和牛酥、原只鲍鱼鸡粒盏)$148
之后佢呢度嘅点心虽然真系比较贵 但系真系做得好出色 尤其系佢三元及第系有晒佢最出名既点心 好值得试🤤佢个虾饺我男朋友话系佢食过最好食嘅虾饺 佢个虾超大粒 好新鲜 而且入面仲系有汁既 食落好正🦐之后佢个和牛酥都唔错 个和牛油脂好好 而且个外皮都真系好酥脆 不过我自己就觉得佢个调味有啲太浓🐮最后个鲍鱼鸡粒盏都好好食 佢个鲍鱼口感好好 底部个挞都唔错 成个啪入口劲正🤤🤤
带子红菜头饺$108 l 酥皮血燕蛋挞$168 l 东星斑烧卖$148 l 黑松露野菌饺$98
我地另外仲散嗌左啲点心 全部都好正 除咗个烧卖系有四粒之外 其他呢个价钱都系得三件既😌佢个带子红菜头饺又系超级足料 入面超多虾同带子 口感好好😋之后个蛋挞劲浓蛋味 而且个酥皮超级酥 超级好味 不过呢个有血燕就比较贵 但系其实我地又唔系特别识食 可能嗌普通嘅蛋挞仲抵😈😈佢个东星斑烧卖入边系真系好大旧鱼 食落口感好好 之后个黑松露野菌饺质感同调味都好好 不过相对其他点心就冇咁特别啦🤣
#rbyeat #rby好去处 #rbystaycation
#rby中菜
#rby中环