2021-10-14
咁啱要用埋海港城$200减$100嘅Coupon🎟,想食另一间餐厅要排队,转食系Cheesecake Factory 隔离嘅「点一龙」🐲。装潢选用红灰色色调,中间吊住巨型红色吊灯,系比较时尚嘅中式点心铺🥢。至于餐牌呢,望落都多选择但又无咩啱食咁。虽然部长系有礼貌🙇🏻♂️,但系楼面无咩人,落单要等,收钱又排长龙,隔离台都等到嬲嬲猪。————————————————👅龙虾汤三皇饺($55)🔸 其实系两粒大虾饺放系西式龙虾汤,比普通虾饺有一只再大啲同更爽脆嘅虾仁🦐,但饺皮已经浸烂咗,建议叫普通虾饺就得👅晶莹海虾饺($39)👍🏻 唔小心一咬喷晒啲汁落台🙊,包住3粒虾肉几爽弹,可惜虾饺皮略厚👅梨子咸水角($38)👍🏻 梨仔造型几得意,肥梨底收埋好多馅🍐,有我追求个种又糯又脆,唔似食风得个壳嘅咸水角,较推荐的~👅雪影金腿叉烧包($36)🔸包馅比例约一比一,算皮薄馅多🏔️,但叉烧粒同叉烧馅浓味咗啲,食一个有啲漏啦,多咗层雪山皮无特别加分.👅复古千层糕($38)🔸除奶黄仲食到有啲甜冬蓉,咬落索索声,食唔到预期中软绵绵嘅口感🤔,两种馅甜上加甜,主要系Sell怀旧特式👅红枣北菇蒸鸡饭($50)🔸 鸡肉滑嫩,
————————————————
👅龙虾汤三皇饺($55)
👅晶莹海虾饺($39)
👅梨子咸水角($38)
👅雪影金腿叉烧包($36)
👅复古千层糕($38)
👅红枣北菇蒸鸡饭($50)
🔸 鸡肉滑嫩,冬菇偏细粒🍄,豉油唔太咸,只系提鲜,两人分享刚好
👅杨枝甘露($38)
👍🏻 杨枝甘露都多料,西米脆脆地几特别,唔少得芒果粒🥭,多啲柚子肉就更好
————————————————
🚩总结:点心特色别致啲,但试过一次就够
————————————————
🌟注意:茶费每位$15,收加一服务费,当晚20:40就Last order
📍 点一龙
地址:尖沙咀广东道3-27号海港城港威商场地下G103号舖